Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'nün toplu organ bağışı rekoru kırmak için Guinness'e yaptığı başvurunun kabul edildiği bildirildi.
İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Şubat ayında Kepez Arena'da gerçekleştirilecek organizasyonla, 4 bin kişinin bir saat içerisinde organlarını bağışlayarak Guinness Rekorlar Kitabı'na gireceğini belirtti. Önümüzdeki günlerde rekor denemesinin duyurusunu yapacaklarını kaydeden Bilgin,isteyen herkesin gönüllü olarak katılabileceğini söyledi. Gönüllülerin Kepez Arena'ya otobüslerle taşınacağını bildiren Bilgin, aynı anda 20 bilgisayarda gönüllülerin bağış formlarının da görevliler tarafından doldurulacağını ifade etti.
Mevcut rekorun 15 Aralık 2011'de Londra'da 321 katılımcı ile kırıldığını hatırlatan Bilgin, "Biz 4 bin kişinin organlarını bağışlamasını hedefliyoruz. Amacımız sadece rekor kırmak değil, aynı zamanda organ bağışına olan duyarlılığı artırmak" dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü'nün Sea Life Otel'de düzenlediği toplantıda organ bağışında 2012 yılı değerlendirilirken, toplantıya katılan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, Türkiye'de 100 bin kişinin organ beklediğini söyledi. Türkiye'nin canlıdan nakillerde dünya birincisi olduğunu açıklayan Kapuağası, kadavrada ise durumun tam tersi olduğunu belirtti. Avrupa ülkelerinde her 100 beyin ölümü vakasından 85'inin organlarının bağışlandığını kaydeden Kapuağası, Türkiye'de ise her 100 kişiden sadece 25'inin organlarının bağışlandığını ifade etti.
Bakanlığın kadavra bağışına büyük önem verdiğini sözlerine ekleyen Kapuağası, kalp, akciğer, ince bağırsak bekleyen hastaların hayatta kalabilmelerinin tek çaresinin kadavra bağışı olduğunu söyledi.
(SK-Y)

11.01.2013 14:47:22 TSI

Editör: Wan Haber