Fed kararları sonrasında güne yatay bir başlangıç yapan dolar/TL, gördüğü en düşük 2,9152 seviyesinden yükselişe geçerek saat 10.00 itibarıyla yüzde 0,4 primle 2,9375'e kadar çıktı.

Fed dün beklentiler doğrultusunda faiz artırımına gitmezken, büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesi ve gelecek döneme ilişkin belirsizliklerin sürmesi, küresel piyasalarda risk iştahının azalmasına neden oldu.

Fed’in dün sona eren toplantısında gösterge faiz oranının yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutulması kararı alınırken, ABD ekonomisine ilişkin beklentiler aşağı yönlü revize edildi.

Bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,2'den yüzde 2,0’ye düşüren Fed, 2017 yılına ilişkin ortalama büyüme beklentisini de yüzde 2,1'den yüzde 2,0’ye indirdi.

Analistler, Fed Başkanı Janet Yellen'ın, "Faiz artırım ihtimali bulunmayan hiçbir toplantı yok" ifadelerini kullanması ve Brexit riskine dikkati çekmesinin ardından piyasalarda risk iştahının azaldığını belirtiyor.

Dolar/TL, Fed kararları sonrasında dün akşam uluslararası piyasalarda 2,9154'e kadar gerilese de Yellen'ın açıklamalarının ardından toparlayarak günü 2,9247'den tamamlamıştı.

İngiltere'de 23 Haziran'da gerçekleştirilecek AB referandumu, büyüme tahminlerinin aşağı yönlü revize edilmesi ve düşüş eğilimindeki petrol fiyatları ile dolar karşısında güçlenmeye devam eden yenin, risk iştahını azalttığını vurgulayan analistler, bugün yoğun veri akışının ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararının izleneceğini dile getiriyor. 

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 2,9550 seviyesinin önemli direnç konumunda olduğunu, 2,9170 ve 2,9100 seviyelerinin ise destek konumuna geldiğini ifade ediyor.

Editör: Wan Haber