Dolar/TL kuru dün gece Asya piyasalarından bir hareketlilik yaşadı, Japonya piyasalarının tatil olması sebebiyle kapalı kalmasi hacimsiz işlemlerde dolar kurunu 5.8788 seviyesine kadar çıkardı. 15 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

2019'un ikinci işlem günü uluslararası piyasalarda sert bir dolar türbülansı oluştu. Bunun sebebi olarak da "Flash Crash" denilen ani algoritmik dalga olarak gösteriliyor.

FLASH CRASH (ANİ KIRILMA) NEDİR, NEYDEN OLUR?

Piyasalarda "Flash crash" denilen yani ani kırılma, ani algoritmik satış hareketi başta Avusturalya Doları ve Türk Lirası olmak üzere piyasalarda türbülansa sebep oldu. Flash Crash kısaca fiyat hareketlerinde sıkça yaşanan Karakutu Alımsatımları (Black Box Trading) veya Yüksek Frekanslı Alımsatım (High Frequency Trading) ve benzeri bilgisayarlı Algoritmik Alımsatım (Alghoritmic Trading) teknikleriyle ilişkilendirilmiş bir borsa kavramıdır. Bir yükseliş ya da düşüş anında algoritmaların ani tetiklenmesini ifade eder.

Yaşanan bu Flash Crash sonrası dolar bir anda Avustralya Doları'na karşı yüzde 8, Türk Lirası'na karşı da yüzde 8 değer kazanırken, 7 dakika süren bu harket sonrası da sert bir düşüş geldi.

Daha sonra hızlı bir şekilde gerileyen TL kur 5.43 seviyesinin üzerinde denge buluyor.

Dolar/TL'de bu yükselişin, uluslararası piyasalarda görülen değişimden dolayı riskten kaçış ve Asya'daki hacimsiz işlemlerde algoritmaların tetiklenmesi olarak gösteriliyor.

Saat 09.20 itibariyle dolar kuru 5,49 euro 6,21 lira, sterlin ise 6,85 liradan işlem görmekte. (HÜR HABER)

Editör: Wan Haber