Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın parlamenter sistemi by-pass edecek ‘ Türk tipi başkanlık’ için referanduma gideceğine dair beklentilerin artması ve HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla iç çatışmaların daha da artacağına dair kaygılar doların ateşini yeniden yükseltti.
 
Hafta başında 2.79 lira seviyesinde olan dolar sadece 2 gün içinde 10 kuruş değer kazandı. Dolar saat 18.00 itibarıyla 2.89 liradan alıcı bulurken, Borsa İstanbul’daki kan kaybı sürüyor.
 
BIST-100 endeksi günü yüzde 2.08 kayıpla 79 bin 382 puandan kapattı. Geçen hafta Cuma gününü 85 bin 664 puandan kapatan Borsa İstanbul sadece 3 iş günü içinde 6282 puan değer kaybetti. Borsa üç gün içinde yüzde 7 oranında eridi. BIST 100 son 4 ayın en sert düşüşünü yaşarken, Borsa İstanbul gelişmekte olan piyasalar içinde en kötü performans sergileyen borsa oldu.
 
Erdoğan – Davutoğlu görüşmesi piyasayı nasıl etkileyecek?
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün saat 18.00’de bir araya gelecek. Yatırımcılar bu görüşmenin Başbakan Davutoğlu’nun istifa etmesiyle sonuçlanabileceği endişesini taşıyor. AKP geçtiğimiz hafta parti il ve ilçe teşkilatlarını değiştirme yetkisi genel başkandan alarak MKYK’ya devretmişti.
 
Morgan Stanley bugün yayınladığı raporda, “Piyasalar bu toplantıdan çıkacak sonuçları dikkatle bekliyor.” dedi. Morgan Stanley, müşterilerine TL satarak Güney Afrika randına geçmelerini tavsiye etti. Raporda, “Risk algısı tedirgin görünürken, dikkatler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasındaki görüşmede olacak. TL kısa vadede muhtemelen zayıflayacak.” dedi.
 
‘Siyasi gelişmeler kan kaybını hızlandırdı’
 
NG Banka Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, BloombergHT’ye yaptığı açıklamada Türk Lirası’nın bir süredir gelişmekte olan ülkelerle birlikte dolar karşısında kötü performans gösterdiğini ancak Türkiye’deki siyasi haber akışının döviz kuru üzerinde ekstra etkisi olduğunu söyledi.
 
Metin, piyasanın çok uzun süredir fiyatlayamadığı bir haber akışı olduğunu belirterek, dolar/TL’nin yönünü bu akşam gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu görüşmesinin belirleyeceğini söyledi.
 
KAYNAK: EKONOMİEKİBİ.COM

Editör: Wan Haber