Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, telefon ile aradıkları insanları kandırıp hesaplarına para geçirmeye çalışan dolandırıcılar başarılı olamadı.
Vatandaşları telefonla dolandırarak bankalar aracılığıyla hesaplarına para geçirtmeye çalışan bir şebekenin elemanları, bir kadını telefonla dolandırmaya kalkıştı. Ancak polisin sürekli cep telefonlarına sms ile uyarması ve basında çıkan haberler nedeniyle kendisini arayanların isteklerine kanmayan kadın, soluğu Ayvalık İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde alarak, dolandırılmaktan son anda kurtuldu.
Olay, önceki gün meydana geldi. İlçede terzilik yaparak evinin ekonomisine destek veren Yasemin Babuççular adlı ve 2 çocuk annesi kadını iş yerindeki telefonla arayan dolandırıcılar, kendilerini Ayvalık İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis olarak tanıttı. İlçe merkezinde Perşembe günleri kurulan semt pazarı nedeniyle en yoğun olduğu bir günde çalan telefona bakan Yasemin Babuççular'a hüviyetinin fotokopisini düşürmesi nedeniyle, bu fotokopiyi bulan birinin kendisinin adına bankalardan kredi kartları çıkardığını ve bu kartların yanı sıra yine kendisinin adıyla çıkartılan bir cep telefon sim kartını da kullanacaklarını söyledi.
Bayan terzi Babuççular, telefondaki meçhul kişinin söylediği sözler nedeniyle bir anda paniğe kapılırken, diğer yandan da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün cep telefonuna sürekli uyarı mesajları göndermesinin yanı sıra basında çıkan benzeri dolandırıcılık olaylarını anımsadı. Telefondaki sesin kendisinden, cep telefon numarasını istediğini anlatan Babuççular, "Bende cep telefon numaramı veremeyeceğimi söyledi. Bu kez telefondaki ses TC kimlik numaramı istedi. O anda karşımdakilerin telefonla dolandıranlardan olabileceğine inandım. Korktum ama korkumu karşı tarafa belli etmemeye çalıştım. Bir yandan da karşımdaki sesin anlattıklarının doğru olup olamayacağı konusunda düşüncelere kapıldım" dedi.
Telefondaki meçhul şahsın kendisine, 'Lütfen cep telefon numaranızı yada TC kimlik numaranızı verin. Biz Ayvalık İlçe Merkez Karakolundan arıyoruz. Bilgilerinizi güncelleyerek, sizi bu dertten kurtarmak istiyoruz' şeklinde sözler sarfettiğini kaydeden Yasemin Babuççular, "Ayvalık İlçe Merkez Karakolu benim dükkanıma yakın olduğu için telefondaki şahsa, 'Ben hemen karakola geliyorum' dedim. Bu kez telefondaki şahıs, 'Tamam sen cep telefonunu aç. Karakola gelinceye kadar telefonda biz sizden gereken bilgileri alalım ve sizi içinde bulunduğunuz olumsuzlukla nedeniyle bilgilendirelim. Buraya geldiğinizde de fazla zaman kaybetmemiş olursunuz' dedi. Bende, 'Hayır ben bilgilendirilmek istemiyorum. Şimdi karakola gelip derdimi anlatırım size' diye yanıt verdim" diye konuştu.
Telefondaki sesin, buna rağmen kendisinden cep telefonunu açmasını ve telefonla bilgilendirmek istediklerini ve bunun içinde TC Kimlik No'sunu vermesi gerektiğinde ısrarcı olduklarını belirten Yasemin Babuççular, "Telefonu kapattım. O anda dükkanda müşterim vardı. O'na rica ettim ve hemen polis karakoluna gittim. Yolda içim içime sığmıyordu. Heyecanlı olduğum kadar aynı zamanda panik halindeydim. Ayvalık İlçe Merkez Karakolu'na gittim. Oradaki polis memurlarına olayı anlattım. Memurlar, anlattıklarımı tebessümle karşıladılar. Bana bu tür dolandırıcılık olaylarının sürekli olduğunu ve bu konuda dikkatli olmam gerektiğini söylediler. Ben ise hala şoktaydım ve rahat olup, olamayacağımı ve içimde bir korkunun olduğunu söyledim. Polisler endişe etmememi söyleyerek, benden TC Kimlik Numaramı ve cep telefon numaramı aldılar ve bende karakoldan dükkanıma döndüm" diye konuştu.

"POLİS VE SAVCI TELEFONLA İŞLEM YAPMAZ"
Daha önce tanıdık arkadaşları ve akrabalarının da başına bu tür telefonla dolandırıcılık durumlarının geldiğini kaydeden Babuççular, "Onlar bu tür şeyler anlattıklarında gülüp, geçiyordum. Ama başıma geldiğinde bende paniğe kapılıp, heyecanlandım" ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara, kendilerini telefonla arayanların bu tür isteklerine asla inanmadan, gerekirse hemen polise başvurmalarını tavsiye eden Yasemin Babuççular, "Kesinlikle telefonla sizi arayanların anlattıklarına kulak asmayın. Unutmayın polis ve savcı telefonla işlem yapmaz" diye konuştu.
(SS-SŞ-YHY-Y)

24.12.2012 20:10:03 TSI

Editör: Wan Haber