Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, İHD, Eczacılar Odası, DESOB, Mazlum-Der, Ticaret ve Sanayi Odası, DİSİAD, DOGÜNSİFED, Tabipler Odası, DOGÜNKAD temsilcileri tarafından ortak basın açıklaması yapıldı.

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklamasının Türkçe metnini Diyarbakır Baro Başkan Yardımcı Ahmet Özmen, Kürtçe metnini ise İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici okudu.

STK’lar tarafından açıklanan ortak basın metninde, Diyarbakır’daki STK’lar olarak, devam eden çatışma, operasyon, ölüm ve güvenlikçi politikalardan dolayı endişeler dile getirildi. Yaşananların toplumsal ve hukuki bir tahribata neden olduğu vurgulandı.

1994 yılında DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının acı tecrübesinin yaşandığı ifade edilen açıklamada, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin açıklama ve tartışmalara değinildi.

HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasından duydukları endişenin de ifade edildiği açıklamada, “Aradan gecen bunca zamandan ve alınan mesafelerden sonra tekrar aynı şekilde milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının gündeme taşınmasının büyük bir hata olduğunu düşünüyoruz. HDP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması, demokratik temsil ilişkisini ortadan kaldıracak,  parlamentoya olan inancı zayıflatacak ve mevcut problemin daha da karmaşıklaşmasına sebep olup telafisi güç olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Maliyeti tüm toplum tarafından ödenecek böylesi bir girişim kabul edilemez. Bu itibarla bundan bir an önce vazgeçilmeli ve mevcut yasa tasarısı gündeme alınmayıp geri çekilmelidir. Yasa tasarısı geri çekilmeyip parlamentoda oylamaya sunulduğu takdirde de milletvekilleri red oyu vermelidir” denildi.

Ülkede yaşanan sorunun çatışma ve dokunulmazlıkların kaldırılması ile çözülemeyeceği ifade edilen açıklamada, çözümün adresinin Meclis olduğu, çözümün yolunun ise siyaset ve müzakere olduğu belirtildi. 

Editör: Wan Haber