24. Dönem'de Meclis'e gelen toplam bin 223 dosyadan, iade edilen 175 düşüldüğünde kalan bin 48 dosya için çalışma yapılıyor. Bu dosyalardan milletvekili seçilemeyenlerin dosyalarının ayıklanmasına başlandı. Birden fazla milletvekilinin bulunduğu dosyalar nedeniyle ayıklama işlemi uzun sürüyor. Her partiden tek tek milletvekillerinin durumu tespit edilerek, seçilemeyenlerin yer aldığı tüm dosyaları Başbakanlık üzerinden yargıya iletilecek. Yeniden seçilen milletvekillerinin dosyası, TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda tutulacak.

Meclis'te 24. Dönem'de dokunulmazlıklarla ilgili süreç işletilmedi. Gelen dosyalarda rekor sayılara ulaşılırken, tümü Karma Komisyonu'nda bekletildi.


BÜYÜK BÖLÜMÜ HDP'NİN DOSYALARI
Dokunulmazlık dosyalarının büyük bölümü HDP milletvekillerine ait. Dosyaların 116'sını 70 AK Parti, 164'ünü 57 CHP, 433'ünü 18 MHP, geri kalanlar ise HDP, tek milletvekiliyle temsil edilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve bağımsız milletvekilleri oluşturuyor. Geri gönderilecek dosyalardan yarısına yakını seçilemeyen HDP'lilere ait bulunuyor.


ÖZDAL ÜÇER'İN 137 DOSYASI BULUNUYOR
En fazla dosya, 137 ile eski HDP Van Milletvekili Özdal Üçer'in olurken, onu 100 dosya ile eski DBP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ile eski HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata izliyor.


AK Parti'de üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili seçilemeyen 68 eski milletvekili içinde dokunulmazlık dosyaları olan milletvekilleri ve bakanlara ait 31 dosya bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, eski bakanlar Egemen Bağış, Sadullah Ergin, Nihat Ergün ve Suat Kılıç ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in birer, eski Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in ise altı dosyası yer alıyor.

Editör: Wan Haber