Konya'nın Akşehir ilçesinde durumu kötüleşince helikopter ambulansla Konya'ya götürülmek istenen 15 yaşındaki çocuk, rahatsızlığına bağlı olarak havada kalbinin durabileceğini düşünen doktoru tarafında tekrar hastaneye götürülerek geçici ameliyatın ardından sevk edildi. Çocuk hastanın hastane yolunda duran kalbinin erken müdahaleyle tekrar çalışmaya başladığı öğrenildi.
Ailesinin Akşehir Devlet Hastanesi'ne götürdüğü 15 yaşındaki Muhammed Develi, ateşlenme ve kanlı istifra şikayetleri ile çocuk servisine yatırıldı. Çocuğun baş ağrısı şikayetlerinin artması üzerine gece hastaneye Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Minoğlu çağrıldı. Yapılan tetkiklerden sonra durumunun ağır olması nedeniyle çocuğun ambulans helikopterle Konya'ya sevk edilmesi öngörüldü. Ambulans helikopter çağrıldı. Çocuk hasta ambulans helikoptere bindirilirken durumunun iyice ağırlaşması nedeniyle doktoru cesur bir kararla helikopteri bekletip, çocuğu ambulansla tekrar hastaneye götürdü. Acilen ameliyata alınan çocuk, kafası içindeki suyun boşaltılması sonrası ambulans helikopterle Konya'ya sevk edildi. Konya'daki tedavi ve ameliyat ile sağlığına kavuşan Muhammed Develi ile babası Mehmet Develi (48) Akşehir Devlet Hastanesi'ne gelerek, Op. Dr. Mustafa Minoğlu'nu ziyaret edip teşekkür etti.
Baba Mehmet Develi, çocuğunun hava ambulansına alınacağı sırada Doktor Mustafa Minoğlu'nun kendilerine durumu anlatarak, oğlunu acilen ameliyata alacağını söylediğini belirtti. Baba Develi, "Bizde aile olarak kendisine, 'Önce Allah'a, sonra da size emanet' dedik. Çocuğum hava ambulansına bindirileceğinde fenalaşınca doktor bey çocuğumu hastaneye getirip, burada gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra hava ambulansıyla Meram Tıp Fakültesi'ne gittik. Meram Tıp Fakültesi'ndeki doktorlarla konuştuğumuzda yapılan geçici ameliyatın çocuğumuzu hayata döndürdüğünü özellikle söylediler. Orada da yapılan ameliyat ve tedavilerin ardından çocuğuma şant diye bir cihaz taktılar. Çocuğumuz sağlığına, sıhhatine kavuştu" dedi.
Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Minoğlu, bir hayatı daha kurtarmış olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, "Hastamızı tam hava ambulansına bindireceğimiz sırada hastamız bilincini tamamen yitirdi. Bu şekilde ambulans helikoptere bindirildiği takdirde havada solunum ve kalp durması sorunu öngördüğüm için aileye önce burada bir müdahale yapma teklifinde bulundum ve onlar da kabul ettiler. Biz hastaneye ambulansla geri dönerken hastaneye girdiğimiz sırada hastamızın kalbi ve solunumu durdu. Bu aşamada yanında Çocuk Uzmanımız Doktor Tuğçe Hanım olduğu için hemen ilk müdahalesini yaptı. Ameliyathaneyi hazırladık ve gerekli müdahaleyi yaptıktan sonra hava ambulansıyla Konya'ya sevk ettik. İsabet olmuş ki, eğer o şekilde gönderseydik şu an belki yaşamıyor olurdu. Bu kararı vermek oldukça zordu. Biraz riske girerek böyle bir karar verdim. Şimdi Muhammed'i sağlıklı görünce de mutlu oluyoruz" şeklinde konuştu.
Hastaneye yatırıldıktan sonra hiçbir şeyi hatırlamadığını dile getiren Muhammed Develi ise, sağlığına kavuşmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
(CF-İP-CC-Y)

26.01.2013 13:03:20 TSI

Editör: Wan Haber