Son zamanlarda özellikle ileri evre karın içi kanserlerde yeni ve etkin bir tedavi olarak kullanılan "Karın İçi Sıcak Kemoterapi" Samsun'da yapılan toplantıda doktorlar tarafından konuşuldu.
Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünden Prof Dr. Zafer Malazgirt ve Doç. Dr. Koray Topgül'ün ev sahipliğini yaptığı toplantıya İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selman Sökmen, Prof. Dr. Funda Barlık Obuz ve Medical Park İzmir Hastanesi'nden Prof. Dr. Uğur Yılmaz konuk konuşmacı olarak katıldı.
Toplantıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Koray Topgül şunları söyledi: "Son on yıldır özellikle Avrupa ve Amerika'da giderek artan ve ilgi ile uygulanan bu tedavi yöntemi ülkemizde de yerini buldu. Biz bu toplantı ile sitoredüktif cerrahi, yani karın içi kanserlerinin tam ya da tama yakın temizlenmesini ve sıcak kemoterapi uygulama yöntemini meslektaşlarımızla paylaştık, ameliyat öncesi değerlendirmeler, cerrahi teknik ve kemoterapilerle tedavi konularını konuştuk. Alanında deneyimli konuklarımızla deneyimlerimizi paylaştık" dedi.
Karın içi sıcak kemoterapi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Koray Topgül, "Özellikle cerrahi teknik bu tedavide büyük önem göstermektedir. Hem zorluk derecesi yüksek hem de uzun ve sabır isteyen bir yöntem, yani sadece karın içine sıcak kemoterapi vermek yeterli değil, mümkünse geniş bir cerrahi ile tam bir tümör temizliği gerekmektedir. Bu grup hastaların tedavisi yalnızca cerrahları değil tıbbi onkologları, radyologları, kadın-doğum doktorlarını da ilgilendirmektedir. Biz multi-disipliner çalışma prensiplerini uygulayan, bölgede ve ülkede öncü kliniklerden ve merkezlerden biriyiz. Sıcak kemoterapi ve sitoredüktif cerrahi hastalığın son evresi olarak görülen pek çok hastaya sağ kalım avantajı sağlayabilecek bir tedavi yöntemidir. Bu konuda yapılacak halen çok şey vardır. Özellikle hasta seçimi, tedavinin hangi hastalara uygulanabileceği konusu da çok önemlidir" diye konuştu.
(SAM-SLH-Y)

14.01.2013 11:36:37 TSI

Editör: Wan Haber