Çorum'un Osmancık ilçesinde İlçe Sağlık Müdürü Dr. Alper Kısa'ya yönelik bıçaklı saldırı sağlık çalışanları tarafından protesto edildi.
Osmancık Devlet Hastanesi önünde toplanan Çorum Tabip Odası ve Türk Sağlık Sen üyeleri saldırıyı kınadı. Basın açıklaması sırasında bazı sağlık çalışanları "Şiddet var, sağlık yok. Sağlık çalışanları sahipsiz değildir. Yeter artık. Şiddete hayır" yazılı pankart açtı.
Sağlık çalışanları adına bir basın açıklaması yapan Türk Sağlık Sen Çorum Şube Başkanı Fatih Gök, sadece sağlıkta değil kamunun tüm alanlarında şiddet olaylarının görülmeye başlandığını söyledi. Şiddet olaylarından en çok sağlık çalışanlarının etkilendiğini belirten Gök, "Sağlıkta şiddetin son noktasını bugün Osmancık'ta yaşadık. Şiddet olaylarından en çok nasibi alan biz sağlıkçılar oluyoruz. Millete şifa dağıtmak için kutsal bir görevi ifa eden bir hekimin saldırıya uğraması asla kabul edilebilecek bir durum değildir. Her sabah görevine hayat kurtarmak, insanları sağlığına kavuşturmak için başlayan sağlık çalışanları artık kendi canlarının güvenliğinden endişe eder hale gelmiştir" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın sağlıkta şiddete sıfır taviz için gerekli adımları atmadığı sürece daha çok sağlık çalışanlarının saldırıya, hemşirelerin tacize uğrayacağını, 112 çalışanlarının dövüleceğini savunan Gök, bu olayların son bulmasını istediklerini belirtti. Bu tür olaylarda doktorlara çeşitli ithamlarda bulunarak vatandaşlarla karşı karşıya getiren siyasetçilerin de vebali olduğunu ileri süren Gök, "Doktorları kamuoyunda daima parasal ilişkiler ile nitelendirme gibi bir yanlışın içine düşenler ve vatandaşla doktorun arasında adeta nifak sokanlar da kendilerine çeki düzen vermelidirler. Çünkü iş artık cinayet boyutuna varmıştır. Herkes sorumluluğunun farkına varmalıdır. Yöneticilerimiz bu konuda duyarlı olmalı, çalışanlara yapılacak bu tür saldırıların önüne geçmek veya bu saldırıları engellemek için gerekli önlemleri almalıdır. Her sağlık çalışanının başına bir güvenlik görevlisi dikmeye kadar gitmelidirler. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin asgariye indirilmesi için daha caydırıcı ve etkin cezaların yer aldığı bir mevzuat değişikliğine gidilmesi için Türk Sağlık Sen olarak Salık Bakanlığının girişimlerde bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.
Bir şizofren hastasının neden bir sağlık çalışanına saldırdığı sorunun önemli olduğunu ifade eden Gök, "Niye bu vatandaş bakkala, kasaba, her hangi birine saldırmıyor da sağlık çalışanlarına saldırıyor. İşte bütün mesele burada. Biz sağlık çalışanları da insanız, herkes gibi bizim de sorunlarımız var. Bizim de çocuklarımız var, bizim de dertlerimiz var. Lütfen vatandaşlarımızdan gerekli anlayışı göstermelerini bekliyoruz" diye konuştu.
Çorum Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Yılmaz ise sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların boyutunun idarecilere kadar ulaştığını vurguladı. Sağlık çalışanlarının da görevini belirli bir yönetmelik çerçevesinde yaptığına dikkat çeken Yılmaz, "Bu aslında olayın görünen çok basit bir kısmı. Daha alt seviyede sözsel farklı manada o kadar çok şiddet var ki. Çünkü bir hak veriyorsunuz, diyorsunuz ki; 'İstediğinizi istediğiniz zaman yaptırabileceksiniz.' Ama bu yapılan işlerin belirli bir kanuni prosedürleri var. İşte vatandaşlar bunu anlamakta zorluk çekiyor. Bu aslında bir politik hata, politik söylem hatası. Bunu defalarca ifade ettik. Vatandaş zannediyor ki istediği her şey yapılacak. Hayır, kanun engelliyor yapılamıyor, yasa var. İşte bu noktada şiddetle karşı karşıya kalıyoruz" dedi.
Saldırıyı protesto eden sağlık çalışanları basın açıklamalarının ardından görevlerinin başına geri döndü.
(EA-BÖ-AŞ-Y)

13.12.2012 16:48:12 TSI

Editör: Wan Haber