Hakkari'de doğum esnasında bebeklerini kaybeden aile, maddi imkansızlıklar nedeniyle rutubetli bir evde yaşam mücadelesi veriyor.
Doğumda bebeğinin kafasının koptuğu öne sürülen Ayşe Erdin, gördüğü psikolojik tedavinin ardından evinde dinlemeye çekildi. Yaşadıklarını anlatan anne Ayşe Erdin, "Doğumdan bir gün önce hastaneye gittiğimde ultrason çektirdiler. Ultrason sonunda kesinlikle normal doğum yapamayacağımı söylediler. 'Eğer siz çocuğunuzu kucağınızda görmek istiyorsanız ancak sezaryen ameliyatla olur' dediler. Ben de bunu kabul ettim. Eve geldim ancak akşam sancılarım başladı. Tekrar ambulansla hastaneye kaldırıldım. Bir gün önce bana, 'Kesinlikle normal doğum yapamayacaksın' diyen doktor bu defa, 'Ben yine bir normal doğumunu deneyeyim, olmazsa sezaryen ameliyatına başlayayım' dedi. Sonra da beni doğuma aldılar. Bir ara sancım geçti. Doktor da, 'Biraz salonda yürüsün sancısı başlayana kadar' dedi. Doktor, 'Benim ameliyatım var doğumunu hemen yapıp ameliyata geçmem lazım' dedi. Sancım olmamasına rağmen beni doğuma zorladılar. Bebeğimin başı çıktığında bebeğin sesini duydum. Görevli hemşire, 'Korkma bebeğin yaşıyor' dedi. Bana müdahale eden doktor hemşireye diyor ki, 'Bebeğin boynu kırıldı.' Ben bunu duydum. Bu yaşananların ardından kendi aralarında bir panik başladı. Bu defa da bebeği zorlayıp çıkardılar. Bebeğimin kafasının yamuk bir şekilde ve kan içinde götürüldüğünü gördüm. Daha sonra görevli hemşirenin çocuğun kafasını dikmek için makas iplik ve pansuman malzemesi götürdüğüne şahit oldum. Bu paniğin ardından bir gün önce ultrasonda çektirdiğim sonuçları benden istediler. Ben de çantamda olduğunu söyleyince daha sonra gidip aldılar. Sonuçları sorduğumuzda ise bir türlü bulamadık. Yani ortalıktan kaybettiler. Beni servise aldıktan sonra ameliyatta olan hemşireler o sırada orada olduklarını inkar etti. Benim başıma gelenler inşallah kimsenin başına gelmez ama ihmali olanlar varsa benim çektiğim acıları onlar da inşallah çekerler. Çünkü çok büyük bir acı yaşadım ve halen bunun şoku içerisindeyim. Daha önce evde yaptığım iki doğumda çocuklarım sağlam doğdu. Ancak hastanede yaptığım doğumlarda bir çocuğum kolundan sakatlandı, diğeri ise hayatını kaybetti. Eşim işsiz ve maddi durumumuz iyi olmadığı için sakat olan çocuğumu da tedavi ettiremiyoruz" iddialarında bulundu.

GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI
3 çocuk annesi Ayşe Erdin, başına gelenleri anlatırken gözyaşlarına hakim olamadı. Olayda ihmali olanların cezalandırılması gerektiğini belirten anne, zaman zaman konuşmakta zorlandı.
Ayşe Erdin'in kayınvalidesi Latife Erdin de gelininin başına gelenleri gözyaşlarıyla olayı anlattı. Erdin, "Gelinimin ilk iki doğumunu ben yaptım. Her iki torunumun durumu çok iyi. Herhangi bir sağlık sorunları yok. Son iki doğumunu hastanede gerçekleştirdi ve başına gelmeyen kalmadı. Oğlum işsiz. Elinde 5 nüfusu bulunmaktadır. Başına bunlar da gelince akşamları uyku gözüne girmiyor. Hastanede yaşananlarda ihmali olanlar varsa ortaya çıkarılsın" ifadelerini kullandı.
Anne Ayşe Erdin'in görümcesi Makbule Erdin ise, hastanede olup bitenlerin tüm suçunun yengesinin üzerine atıldığını, oysa yengesinin evde yaptığı iki doğumda dünyaya getirdiği çocukların sağlam olduğunu söyledi. Erdin, "Bakın hiç okumayan annem 2 tane çocuğun doğumuna girdi ve çocuklar sağlıklı olarak dünyaya geldi. Okumuş doktorlar ise doğuma giriyor, doğum sonrasında çocuklardan birinin kolu sakat ediliyor, diğerinin ise kafası koparılıyor" ifadelerini kullandı.
Bu arada, bölgede meydana gelen olaylardan dolayı 1989 yılında Hakkari'nin Çukurca ilçesi Kavuşak köyünden göç ederek şehre yerleştiği öğrenilen aile, maddi imkansızlıklar nedeniyle dört tarafı rutubetli bir evde yaşam mücadelesi veriyor. İş sahibi olup daha önceki doğumda sakatlanan çocuğunu tedavi ettirmek isteyen baba Murat Erdin, ilde iş sahaları olmadığı için yaz aylarında inşaatlarda çalıştığını, kış aylarında işsiz olduğunu belirtti. Erdin, kendisine iş bulunması konusunda yetkililerden yardım bekliyor.
(FA-FT-Yİ-GS-Y)

09.02.2013 14:49:54 TSI

Editör: Wan Haber