Çalışan anneler 16 hafta doğum izni alabiliyorlar.

Devletin vermiş olduğu doğum izni ücreti bu yıl 1317 lira arttı.

2018 yılında bu rakam 5 bin 50 lirayken, 2019 yılında 6 bin 367 liraya çıktı.

Eşi doğum yapan işçi ve memura kaç gün izin verilmesi gerekmekte?

Eşi doğum yapan erkek çalışanların da doğum sebebi ile izin hakları vardır ve bu durumda işçi ve memurlar için yasada ayrı ayrı tanımlanmıştır. Aynı ölüm hallerinde olduğu gibi çocuk sahibi olan işçi ve memurların, doğum nedeniyle de izin hakları bulunur. Peki eşi doğum yapan çalışan kaç gün izin alabilir?

İş Kanunu, önemli günler için çalışanlarına izin hakkı tanımaktadır. Bu haller evlilik, doğum, ölüm gibi durumlardır. Bu gibi hallerde kişinin alabileceği maksimum izin günü sayısı bellidir.

Eşi doğum yapan işçi kaç gün izin alabilir?

4857 sayılı İş Kanununun Ek 2'nci maddesi gereğince işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü durumunda üç gün, eşinin doğum yapması durumunda ise beş gün ücretli izin verilir.

Memurlar kaç gün izin alabiliyor?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun “Mazeret İzni” başlıklı 104. maddesinin (B) bendi “Memura, eşinin doğum yapması durumunda, isteği üstüne on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üstüne yedi gün izin verilir.” şeklindedir. (HÜR HABER)

Editör: Wan Haber