Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi'nde doğuştan kalp anomalisi (ebsteın anomalisi ve asd) bulunan kırk üç yaşındaki hastaya başarılı tam düzeltme ameliyatı gerçekleştirildi.
Çarpıntı ve nefes darlığı yakınmalarıyla Kardiyoloji Kliniği'ne müracaat eden Yusuf Kalmaz adlı hastada 'Ebstein anomalisi ve ASD' tespit edildi.
Ebstein anomalisi, toplumda çok nadir görülen doğuştan olan bir kalp hastalığı. Hastaya kendi kapağını koruyarak, düzeltme ameliyatıyla birlikte kapak tamiri yapıldı ve kalbindeki delik kapatıldı. Ameliyat sonrası hastanın kalp ve kapak fonksiyonları tamamen normale döndü.
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Yahya Ünlü, doğuştan kalp hastalıklarının bazen yıllar sonra tanınabildiğini belirterek, çocuk veya erişkinlerde özellikle nefes darlığı, çarpıntı, morarma ve ritim bozukluğu gibi belirtiler görüldüğünde bir kalp hastalıkları uzmanına müracaat edilmesini istedi.
Ameliyatı Prof. Dr. Yahya Ünlü başkanlığında ki Op. Dr. Uğur Kaya, Dr. Ziya Yıldız ile Kardiyoloji'den Doç. Dr. Fuat Gündoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Ziya Şimşek'ten oluşan ekip gerçekleştirdi.
(ERZ-AT-Y)

13.12.2012 16:55:12 TSI

Editör: Wan Haber