14-17 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 6’ıncı Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı (DATAF) kapılarını ziyaretçilere açtı. Yurt içi ve yurt dışından toplam 70 firmanın katıldığı fuarda açılış konuşmasını yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, DATAF’IN her geçen yıl biraz daha gelişerek yoluna devam ettiğini belirtti. Fuarların; üretici ve tüketicileri bir araya getirirken, ayrıca yeni teknolojileri, teknikleri ve gelişmeleri de sektörün içerisinde olan insanlara tanıtan alanlar olduğunu vurgulayan Vali Taşyapan, bunun da Van’da yapılıyor olmasının büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Van’ın en önemli sektörünün hayvancılık olduğunu belirten Taşyapan, “İlimizin ana motor sektörü hayvancılıktır. Tarım bir üst başlıktır. Ancak bizim ilimizin en önemli sektörü hayvancılıktır. Hayvancılık alanında iyi bir trendle yükselmeye devam ediyoruz. Aslında konsepte gün geçtikçe değişiyor. Küçükbaş hayvancılık yeni bir şekle bürünmekte, bu yüzden yeni tesisler kurulmakta ve bu tesisler gün geçtikçe artmaktadır. Şu anda ülkemizde küçükbaş hayvan sayısında lideriz. Ama bu; optimum olarak bu işi yaptığımız anlamına gelmiyor. Sektörümüzde büyük sıkıntılarımız var. Bunun için alanları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunu da iyi yaptığımız zaman hem hayvan sayısında hem de verimlilik açısından daha ileriye gitmenin yollarını ararız” ifadelerine yer verdi.

Ülkede yaşanan olaylarla ilgili de konuşan Taşyapan, “Ülkemiz, terörle mücadele ederken aynı zamanda bildiğiniz gibi sanayileşmeye ve kalkınmaya devam eden ve bu uğurda hız kesmeyen bir ülkedir. İkisini de birlikte götürüyoruz. Birisinin sona ermesiyle birlikte bu faaliyetlerimiz daha da yükselecektir. Güvenlik ortamının daha iyi bir hale getirilmesiyle ilimizde sanayi ve hayvancılık başta olmak üzere tüm sektörler patlama yapacaktır” şeklinde konuştu.
Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise, her geçen gün trendini yükselten DATAF’ın geçen yıl Türkiye rekoru kırdığını anımsatarak, “Daha verimli bir fuar yapmak bu yıl ki en büyük amacımızdır. Bu fuarın bölgemize ve ilimize 150 milyon TL’lik bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Fuarımızda, Türkiye’de daha önce yaşanmamış olan bir ilk yaşandı. Fuar açılışımız gerçekleşmeden firmalarımız satışlara başladı. Bu da Van’a has bir gelenek oldu. Yaşanan bu olaydan da mutluluk duyuyoruz” dedi.

DATAF’ın tarım ve hayvancılık sektöründe üretici ile tüketicinin bir araya gelmesi için bir sembol olduğunu dile getiren Van Ticaret Borsası (VA TBO) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Memduhoğlu ise, “Tüm zamanların ölmeyecek en büyük sektörü tarım ve hayvancılıktır. Borsa olarak biz her zaman bu tür organizasyonları destekliyoruz” diye konuştu.

Daha önce düzenlenen yarışmalarda dereceye giren çiftçilere ödüllerinin verilmesi ile devam eden program, kurdele kesimi ve fuarın gezilmesi ile sona erdi.

Açılışa YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van TSO Başkanı Necdet Takva, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, firma yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Editör: Wan Haber