Bölgedeki kar yağışı ardından etkili olan soğuk hava yaşamı olumsuz yönde etkilerken, dün gece Türkiye’nin en düşük yerleşim birimi Van’ın Çaldıran ilçesi oldu. 9 Ocak 1990 tarihinde sıfırın altında 46,4 derece ile Türkiye’de ölçülen en düşük sıcaklığının ölçüldüğü Çaldıran’da dün gece hava sıcaklığı sıfırın altında 41,2 olarak ölçüldü.

Çaldıran’a 12 kilometre uzaklıkta bulunan Bezirhane mahallesinde ölçülen bu sıcaklığın son 26 yılın en düşük değeri olduğu belirtildi. Yaşamın neredeyse durma noktasına geldiği ilçede, ağaçlar, sular, çatılar dondu. Meteoroloji yetkilileri, denizden 2050 metre yükseklikte bulunan Çaldıran’ın dün gece Türkiye’nin en soğuk ilçesi olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Yılın altı ayını kar altında geçiren Çaldıran’daki hava sıcaklığı, Temmuz ve Ağustos ayları dışında geceleri sıfırın altında ölçülüyor. Ayrıca soğuk havanın hakim olduğu bölgede dün geceki hava sıcaklıkları Van’ın Özalp ilçesinde -30, Saray’da -29, Van merkezde -17 derece olarak ölçüldü. Van’ın komşu kentleri olan Hakkari’de hava sıcaklığı sıfırın altında 20, Bitlis’te ise -24 oldu.

Göle’de hava sıcaklığı yine -39,5 derece

Sibirya üzerinden gelen şiddetli soğuk hava dalgası hafta başından bu yana Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili oldu. Kar yağışı beklenmediği için soğukların etkisini önümüzdeki günlerde de devam ettirmesinin beklendiği ifade edildi. Dün gece -39,7 dereceyi gören Ardahan’ın Göle ilçesi bu geceyi de -39,5 dereceyle geçirdi. Meteoroloji kayıtlarına göre, Doğu’daki bazı bölgelerde hava sıcaklıkları şöyleydi:

Göle (Ardahan): 39.5, Ağrı: 35.8, Hamur (Ağrı), Bulanık (Muş): 34.9, Erzurum Hava limanı, Tekman, Horasan (Erzurum): 34, Pasinler, Karaçoban, Aşkale (Erzurum), Tutak (Ağrı), Malazgirt (Muş): 33, Otlukbeli (Erzincan), Taşlıçay (Ağrı): 32, Köprüköy (Erzurum): 31, Varto (Muş), Çat (Erzurum): 30, Kars Hava Limanı, Refahiye, Çayırlı (Erzincan), Korkut (Muş): 29, Tercan (Erzincan), Patnos (Ağrı), Muş merkez, Erzincan hava limanı: 28, Ardahan merkez, Erzurum merkez Yakutiye, Selim (Kars) : 27, Kars merkez: 26, Erzincan merkez: 20, Iğdır merkez: 13.

Kırsal kesimde kar kalınlığı 1 metreyi aşarken ulaşımda da aksamalar oldu. Kent merkezlerinde kar kalınlıkları Ağrı’da 73, Muş’ta 57, Erzurum’da 32, Ardahan’da 23, Kars’ta 22, Erzincan’da 14 santimetreyi buldu.

Dondurucu soğuklar nedeniyle Erzurum’da birçok aracın motorin deposu dondu. Özellikle sobalı evler ve birçok iş yerinin camları da aşırı soğuk nedeniyle buz tuttu. Bazı vatandaşlarda araçlarının üzerini batteniye ve naylonla kapatarak önlem almaya çalıştı.

Karla mücadeledeye soğuk ve tipi engeli

Bölgede iki gündür yağan karın ardından dondurucu soğuklar etkili olurken, kapalı ilçe, mahalle ve köy yollarının açılması için çalışmalar sürüyor. Van’da Büyükşehir Belediyesi ekipleri 37 mahalle ve 76 mezranın yolunu açmaya çalışırken, Karayolları ekipleri ise 25 gündür kapalı olan Van-Bahçesaray karayolunda karla mücadele ediyor. Hakkari’de 24 köy ve 86 mezra, Bitlis’te ise 94 köye hala ulaşım sağlanamadı.

Karla mücadele ekipleri metrelerce karı temizlerken, bir yandan da doğayla mücadele ediyor. Özellikle gece Van-Bahçesaray karayolunda hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğünü belirten operatörler, zama zaman donan araçlarını saatlerce ısıttıktan sonra çalışmalarını sürdürüyor. Soğuk kar köylü hayvan koruyor yoldaBu arada soğuk hava ve kar Van’ın mahallelerinde yaşayanları da olumsuz etkiledi. Van’ın Çatak ilçesi Aşağı Narlıca mahallesinde kar yağışından dolayı koyunları arazideki ağılda kalan mahalleliler yeni doğan yavruları soğuktan korumak için mahalleye getirdi. Kucakların aldıkları yavru kuzularla saatlerce yürüdükten sonra mahalleye gelen vatandaşlar, yolların açılmasının ardından koyunlarını da mahalleye getireceklerini söyledi.

Don, narenciye üreticisini vurdu

Muğla’nın Ortaca ile Köyceğiz ilçelerinde sıfırın altında 8 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle görülen don olayı nedeniyle narenciye bahçeleri zarar gördü. Köyceğiz’deki 45.00, Ortaca’da ise 60.000 hektarlık alandaki narenciye bahçelerinin tamamı zarar gördü. Zete

5-221.jpg

Editör: Wan Haber