ziosmanpaşa Hürriyet Mahallesi, Paşaçayırı Caddesi 140 numaralı apartmanın bodrum katında meydana gelen olayda bir lokantada çalışan Salih Üzüm arkadaşlarıyla sohbet etmek için gittiği dernek lokalinden eşini telefonla aradı. Uzun aramalara rağmen cevap alamayınca Üzüm eve gitti.

“Ailesini baygın halde buldu”
Kapıyı açarak içeri giren Salih Üzüm, eşi Hediye (35) ile çocukları Baran (9), Rojhad (6) ve Zeynep’i (4) baygın halde buldu. Sinir krizi geçirerek bağırmaya başlayan baba Üzüm’ün sesini duyan komşu Çapan Albayrak, yukarı çıktığında anne ve çocukların yerde hareketsiz yattığını gördü. Yoğun gaz kokusunu fark eden Albayrak durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi.

Anne ve 3 çocuğu yaşamını yitirdi
İhbar üzerine olay yerine ambulans ve polis sevk edildi. Sağlık ekipleri, anne Hediye, çocukları Baran, Rojhad ve Zeynep Üzüm’ü Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdı. Hastanede anne ve 3 çocuğunun hayatını kaybettiği belirlendi.

Olay yeri inceleme ekipleri 4 kişinin hayatını kaybettiği dairede inceleme yaptı. İGDAŞ ekipleri de adreste inceleme de bulundu. İGDAŞ ekiplerinin yaptığı ilk incelemede dairede karbonmonoksit gazı ile doğalgaz sızıntısı tespit edildi.

Olayı anlatan Çapan Albayrak, üst kattan sesler duyarak daireye girdiğini belirterek ” İçeri girdiğimde iki çocuk halının üzerinde biri de küvette baygın yatıyordu. Diğer komşulardan yardım istedim kimse yardıma gelmedi. Gaz kokusu sebebiyle içeride fazla duramadım” dedi.

Cenazeler Adli Tıp’a gönderildi
Cenazeler işlemlerinin tamamlanmasının ardından hastane morgundan alındı. Nöbetçi savcının incelemesinin ardından yakınları tarafından alınan cenazeler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) cenaze nakil aracıyla otopsi yapılması için Yenibosna’daki Adli Tıp Kurumu Morgu’na gönderildi.

Evin bacaları özel kamerayla incelendi
Sabah saatlerinde daireye gelen itfaiye ve İGDAŞ ekipleri, evin bacalarında yaklaşık 2 saat süren detaylı bir inceleme yaptı. Yapılan incelemeye göre, anne ile 3 çocuğun şofbenden sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamını yitirmiş olabilecekleri belirlendi.

Olay yeri inceleme ve İGDAŞ ekipleri 4 kişinin hayatını kaybettiği dairede gece çalışma yaptı.

“Banyoda bulduk”
Apartman sakini Cemal Demirbilek, “En üst katta oturuyorum. Bir ses geldi, balkona çıktım. Sonra da aşağı indim. Anne ile çocukları banyoda bulduk. Kadını taksiye koyduk, çocukları da ambulanslarla hastaneye kaldırdık. Şofbenden sızan gazdan öldüklerini tahmin ediyorum” diye konuştu.

İGDAŞ: Baca uygunsuz, evde menfez yok
Gaziosmanpaşa’da anne ve 3 çocuğunun karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak İGDAŞ yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“Gece 01.40’ta 187 Doğalgaz Acil Hattı’na gelen ihbar üzerine olay yerine giden İGDAŞ ekiplerinin yaptıkları ilk incelemede; şofbenin ve bacasının İGDAŞ’ın bilgisi dışında uygunsuz bir şekilde bağlandığı tespit edilmiştir. Ayrıca şofbenin bağlandığı ortamda menfez de bulunmadığı görülmüştür. Bununla birlikte ortamın havalandırıldığının belirtilmesine rağmen, yüksek oranda karbonmonoksit (bacagazı) ölçülmüştür. Şofbenin bacasından sızan karbonmonoksit gazının zehirlenmeye sebep olduğu düşünülmektedir.

Söz konusu adreste meydana gelen olayın kesin nedeni, yapılacak adli soruşturma sonucunda netlik kazanacaktır.”

Cenazeler Adli Tıp’ta
Ölenlerin cenazeleri işlemlerinin tamamlanmasının ardından Adli Tıp Kurumu’na getirildi.

Baba Salih Üzüm’ün yeğeni Ali Kızıltunç,”Doğalgaz diyorlar. Kombi daha önce de arıza vermiş herhalde. Eski kombiymiş. Ev sahibi değiştirmiş mi, değiştirmemiş mi?… Ondan şüpheleniyorlar” diye konuştu.

“Böyle bir tehlikenin geleceği belliymiş”
Üzüm ailesinin 2 yıldır kiracı olarak oturduklarını söyleyen Kızıltunç, “Daha önce böyle bir sızıntı yaşanmış mıydı?” sorusuna “Sızıntı yaşanmamış yalnız uyarmışlar herhalde kombi kablolarında sıkıntı varmış. Böyle bir tehlikenin geleceği belliymiş. En sonunda oldu” yanıtını verdi.

Otopsi işlemleri tamamlandı
Gaziosmanpaşa’da ilk belirlemelere göre doğalgazdan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek yaşamını yitiren anne Hediye Üzüm (35) ile çocukları Baran (9), Rojhad (6) ve Zeynep’in (4) Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi işlemleri tamamlandı. Anne ve 3 çocuğu defnedilmek üzere Batman’a götürüldü. (DHA)

Editör: Wan Haber