Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, kış soğuklarının etkili olduğu günlerde artan doğalgaz faturalarını düşürülme konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Zamlanan doğalgaz faturalarıyla birlikte artan soğuklar yüzünden birçok hane yüzlerce lira doğalgaz faturasıyla karşı karşıya geldi. Faturalarda görünen yüksek meblağa ile birlikte insanlar, doğalgaz konusunda tasarruf arayışlarına girdi. Yüksek doğalgaz faturaları karşısında tasarrufa gitmek isteyen vatandaşlar için büyük önem arz önerilerde bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, yüksek ücretlerle gelen doğalgaz faturalarını düşürme konusunun insanların elinde olduğunu söyledi. Aras, küçük önlemlerle hem aile bütçesine hem de ülkenin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli katkılar sağlanabileceğini ifade etti.

"ELEKTRİK FATURALARINI DA DÜŞÜRMEK MÜMKÜN"

Prof. Dr. Haydar Aras, ülkedeki mevcut binaların yüzde 80’inin yalıtımsız olduğu göz önüne alındığında, konutlarda ısınmak için Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 3 katı daha fazla enerji kullanıldığının ortaya çıktığını vurgulayarak, “Isı yalıtımı yaptırdığınızda sadece doğalgaz faturanızda değil aynı zamanda elektrik faturalarında da yüzde 50’ye yakın tasarruf etmeniz mümkün” ifadelerini kullandı.

KOMBİYİ AÇIP-KAPATMAK FAYDALI MI, ZARARLI MI?

Ayrıca Aras, bireysel ısınmada tüketicilerin yaptığı hatalara değinerek, “Tercih edilen kombileri kışın kullanırken öncelikle yapılan hataların başında kombiyi açıp kapamak gelmektedir. Öncelikle kombileri doğru kullanmaya özen göstermeliyiz. Kombi kullanımında çok sık yapılan hata ise kombiyi açıp kapatmaktır. Isıtma sezonun başladığı tarihten itibaren, ısıtma sezonun bitimine kadar kombinizi düşük sıcaklıkta sürekli açık kalması önerilen yöntemdir. Böylece kombinizin daha fazla gaz harcayarak ateşleme yapmasını engellemiş ve daha az gaz ile daha uzun süre kullanım sağlamış olursunuz. Kombiler, hane halkı evde iken normal sıcaklığa, dışarıya çıktıklarında veya gece uyuduklarında ise ekonomik moda alınmalıdır” şeklinde konuştu.

“FATURANIZDA YÜZDE 15 AZALMA OLACAKTIR”

Doğalgaz kullanımında tasarrufa giden insanlar için kombi bakımının da önemine değinen ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, “Kombinizin bakımını ve baca temizliğini yetkili servisine mutlaka yaptırmalısınız. Bu işlemi yaptırdığınızda göreceksiniz ki faturanızda yüzde 15 azalma olacaktır. Isıtma sezonunun başlangıcında periyodik olarak radyatör temizliğinizi ve kombi bakımınızı yaptırmayı ihmal etmemelisiniz” diye konuştu.

“GÜNEŞ IŞINLARINDAN DAHA FAZLA YARARLANIN”

Aras, radyatör kullanımı konusunda da önerilerde bulunarak, “Kesinlikle ısıtılan mahalde radyatörlerin önlerini ve üstlerini kapatılmamalısınız, bu tip eylemler ortamda ki sıcak hava akışını ve dağılımını engeller. Eğer yeni bir kombi alacaksanız mutlaka yoğuşmalı cihazları tercih etmelisiniz. Böyle bir tercih neticesinde yüzde 30 a varan tasarruf sağlayabilirsiniz. Eğer konutunuz merkezi sistemle ısıtılıyorsa öncelikle sitenin veya apartmanın ilk olarak ısı yalıtımını yaptırması ve akabinde ısı pay ölçer sistemine geçmesi faydalı olacaktır. Böylece ortak kullanım alanlarının dışında, ısınmak için sadece kendi dairenizin harcadığı doğalgazın bedelini ödemiş olursunuz. Güneş gören pencerelerin perdelerini açarak güneş ışınlarından daha fazla yararlanın, güneş çekildikten sonra perdeleri mutlaka kapatın. Kapalı perdeler ısı kaybını önemli ölçüde önler. Radyatörlerin ısı akışına engel olacak uzun perdeler kullanmayın” ifadelerine yer verdi.

“KIŞ AYLARINDA ODALARDA ÇAMAŞIR KURUTMAYIN”

Öte yandan Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Aras, insanların özellikle kış aylarında radyatör ve ısıtıcı kullanımında sık sık yaptığı hatalardan bahsederek, “Isıtıcınızın veya radyatörünüzün önüne veya üzerine kesinlikle eşya, mermer ya da çamaşır koymayın. Radyatörden çıkan ısı, arkasındaki duvarı ısıtır, ısı kaybını önlemek için radyatörün arkasına yalıtım levhaları yerleştirin. Yalıtımsız evde gerçekleşen kaybın yaklaşık yüzde 20’si tek camlı pencerelerden kaynaklanır, çift cam isi kaybını önemli ölçüde azaltır. Kapı ve pencere çerçevesi etrafındaki çatlakları onarın, hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanın Kış aylarında odalarda mümkün olduğunca çamaşır kurutmayın” ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber