Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOĞAKA) 43. Yönetim Kurulu Toplantısı Osmaniye'de yapıldı. Vali Celalettin Cerrah'ın ev sahipliğinde Osmaniye Valiliği Rahime Hatun Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı M. Celalettin Lekesiz, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Osmaniye Ticaret Odası Başkanı Arif Taşkaya, Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Selçuk Acar, Kahramanmaraş İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Özsoy ve DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Celalettin Cerrah, DOĞAKA'nın 43. Yönetim Kurulu Toplantısı vesilesiyle DOĞAKA Yönetim Kurulu üyelerini Osmaniye'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Cerrah, "Toplantıda alınacak kararların Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı M. Celalettin Lekesiz ise 2013 yılının Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş illeri ve ülkemiz için sağlıklı, başarılı ve mutlu bir yıl olmasını dileyerek, "2013 yılının ilk toplantısını Osmaniye ilimizde yapıyoruz. Bizi Osmaniye'de ağırlayan başta Sayın Valimize ve Osmaniyelilere teşekkür ediyorum. Ajansımız, mali ve teknik destek programları kapsamında tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi, turizm altyapısının iyileştirilmesi ve sosyal destek programları kapsamında 2012 yılında toplam 497 proje üzerinde çalışmalarına devam etmiştir. Bu projelere sağlanan toplam Ajans desteği, yaklaşık 45 milyon TL'dir. Bunun 25 Milyon TL.'si gerçekleşmiş durumdadır. Bu programlarda proje uygulayıcılarının katkıları ile 78 milyon TL'lik bir kaynak ekonomiye kazandırılmıştır. Araştırma ve planlama çalışmaları kapsamında Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri turizm stratejisi ve eylem planı çalışmaları, narenciye, kiraz ve havuç sektörleri ile ilgili araştırma çalışmaları ile demir-çelik, metal, mutfak eşya, lojistik ve zeytincilik sektörlerinde konferans ve çalıştay faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Tanıtım faaliyetleri kapsamında, bölgemizdeki turizm potansiyelinin İstanbul EMITT Fuarı'nda, mobilyacılık sektörünün Adana Mobilyacılık Fuarı'nda ve tekstil sektörünün Moskova Tekstil Fuarı'nda yer alması sağlanmıştır. Eğitim ve bilgilendirme programları kapsamında 240 kişiye girişimcilik eğitimi, 800 kişiye proje hazırlama eğitimi ve teknik destek programı ile 1000 kişiye teknik uzmanlık eğitimleri verilmiştir" diye konuştu.
Vali M. Celalettin Lekesiz, 2013 yılında yine benzer çalışma alanları çerçevesinde faaliyetlerine devam edecek olan DOĞAKA'nın bu çerçevede yeni bir destek programı olarak "Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı"nı ilan ettiğini de belirterek, şunları söyledi: "2013 yılında ayrıca önceki yıllarda ilan edilen destek programlarıyla birlikte yaklaşık 600 projenin yürütülmesi ve bu programlar kapsamında toplam Ajans desteğinin 75 Milyon TL.'ye çıkarılması hedeflenmiştir. Yeni Bölge Planının tamamlanması ve lisanslı depoculuk, termal turizm, filtre sanayi ve mesleki eğitim alanlarında araştırma çalışmaları hedeflenmektedir. İstanbul EMITT 2013 ve ITB Berlin Turizm Fuarları ile Adana Mobilyacılık, İzmir Tarım-Gıda ve Gaziantep Ayakkabıcılık fuarlarına da katılım sağlanacaktır. Diğer yandan, tekstil, lojistik, demir-çelik, yer fıstığı ve gastronomi alanları ile dış ticaret uygulamalarına yönelik konferans ve çalıştay faaliyetleri yapılacaktır. Proje hazırlama, girişimcilik, markalaşma, dış ticaret, teşvik uygulamaları ve lojistik alanında 2000 kişiye eğitim verilmesi hedeflenmektedir. Mali destek programları, konferans ve çalıştay faaliyetleri, araştırma çalışmaları ve eğitim programları gibi çeşitli alanlarda faaliyetlerini sürdürmekte olan DOĞAKA, 2013 yılında da Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yoğun programlarıyla katkı sağlamaya devam edecektir."
Basına kapalı olarak devam eden toplantıda gündem maddeleri görüşüldü.
(ACK-Y)

16.01.2013 16:58:47 TSI

Editör: Wan Haber