'Total Diz Protezi'nin yanı sıra geliştirilen yeni tedavi yöntemi 'Unikondiler' yani bölgesel diz protezi ile hastalar artık aynı gün içerisinde taburcu olabilecek. Gençlere de uygulanabilecek yöntemle ameliyat sonrası hastalar gündelik yaşamına hızlı bir şekilde dönebilecek.
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen 'Diz Artroplasti' (Diz Protezi) toplantısı yurt içi ve yurt dışından uzman doktorların katılımıyla gerçekleştirildi. Diz protezi ve tedavi yöntemlerine ilişkin her türlü konunun masaya yatırıldığı toplantı, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Murat Bozkurt ve GATA Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Başbozkurt başkanlığında yapıldı.
Dizin ekleminin aşıldığı durumlarda ve başka tedavi yöntemi kalmadığı zamanlarda yapılan işleme diz protezi tedavisi isminin verildiğini belirten Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Bozkurt, düzenlenen konferansla Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen yaklaşık 150 ortopedist uzmanına eğitim verildiğini söyledi.
Hastanın günlük yaşamını sürdüremediği durumlarda protez tedavisinin yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Bozkurt, "Doktorla hastanın karşılıklı konuşup hastanın şikayetlerine göre bir belirleme yapıldıktan sonra başka tedavi yöntemi de yoksa protez tedavisi yapılıyor. İyi yapılmış protez günlük yaşam konforunu çok ciddi artırdığı, yaşam kalitesini artırdığı açıktır" dedi.

DİZ PROTEZİNDE GENÇLER İÇİN 'SINIRLI İMPLANT' İMKANI
Yaşlanan nüfuslarda özellikle kadın hastalarda diz protezi tedavisinin yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Bozkurt, "Yaş ilerledikçe özellikle dizlerde, bacaklar eğilir, kıkırdaklar gider, merdiven inip çıkmalar zorlaşır, hareketler kısıtlanır, yürüme mesafesi daralır. İşte bu durumlarda protez takılır" diye konuştu.
Gençlere de diz protezi tedavisinin uygulanabildiğini ifade eden Prof. Dr. Bozkurt, başka tedavi yöntemi kalmadığında hastanın hayatını devam ettirebilmesi için yapıldığını belirterek, "Gençlerde kullandığımız yeni implantlar var. Bunlar sınırlı implantlar. Bu tüm dizin değil sadece etkilenen bölgenin protezle değiştirilmesi yöntemidir. Bunlar da hastanın ileriki dönemde sınırlı tedavide iyi bir sonuç almasını sağlıyor" şeklinde konuştu.

PROF. DR. DOĞAN: "UNİKONDİLER DİZ PROTEZİ İLE AMELİYAT RİSKİ OLAN HASTALAR ARTIK TEDAVİ OLABİLECEK"
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, düzenlenen konferansla diz protezine ilişkin her detayın konuşulduğunu söyleyerek, özellikle belli yaşın üzerindeki kadınlarda ve toplumun yüzde 50'sine varan bir oranda dizlerde kireçlenme rahatsızlığının olduğuna dikkat çekti.
Konferansta kireçlenme tedavisinin yapıldığı ameliyatlardaki değişimlerin de konuşulduğunu bildiren Prof. Dr. Doğan, değişimlerden bahsederek, "Bugüne kadar uyguladığımız protezler yoğun bir şekilde total diz protezleriydi. Bu da diz ekleminin tamamını değiştiren, aşınmış olan kemik ve kıkırdakların bütün bölgelerde tamamını değiştiren, yerine üretilmiş uygun materyallerin konulduğu yöntemiydi. Buna 'Total Diz Protezi' diyorduk. Bugün burada tartışılan konu ise 'Unikondiler' (yarım) yani dizin çok küçük bir bölümünü değiştirdiğimiz zaman hastaların iyileşme şansını yakaladığı bir tedavi yöntemidir" dedi.
Diz protezi ihtiyacı olan hastaların küçük bir ameliyatla tedavi edilebileceğini dile getiren Prof. Dr. Doğan, bunun sonucunda da hastaların aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilebileceğinin altını çizerek, "Hastalar gündelik yaşamlarına hemen dönebilecekler. İleri yaş hastalar ve ameliyatı risk arz eden hastalar için uygulanabilecektir. Özellikle yüksek aktivite bekleyen genç hastalarda ise, total diz protezi yapılmadan daha küçük materyalle bu tedavi yapılabilecek" ifadesini kullandı.

"OBEZİTE, ŞEKER HASTALIĞI YA DA SPOR YAPMAMA GİBİ KRONİK RAHATSIZLIKLAR KİREÇLENMEYİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER"
Kireçlenme rahatsızlığının kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Doğan, kireçlenmenin menopoz sonrası osteoporoz'a (kemik erimesi) bağlı olarak daha fazla görüldüğünü kaydetti. Erkeklerde kireçlenme rahatsızlığının ise 70-80'li yaşlarda görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Doğan, kireçlenmeyi etkileyen başka faktörlerin de olduğunu söyleyerek, obezite, şeker hastalığı ya da spor yapmama gibi kronik rahatsızlıkların kireçlenmeyi tetiklediğini ifade etti.
(PS-YHY-Y)

15.02.2013 12:23:17 TSI

Editör: Wan Haber