Diyarbakır'da bu sabah Kürtçe eğitime açılan ve 60 öğrencinin kayıt yaptırdığı ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi akşam saatlerinde Valilik tarafından mühürlendi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın okul hakkında başlattığı soruşturma kararının hemen ardından çok sayıda zırhlı araç ve TOMA eşliğinde okul önüne gelen yüzlerce çevik kuvvet ve sivil polis, okul çevresini ablukaya aldı. Ardından okul binasına giren bir gurup polis amiri okul yöneticileri ile görüştü.

Başsavcılığın kararı doğrultusunda okulu mühürleyeceklerini okul yetkililerine bildiren polis amirleri, yetkilileri okuldan dışarı çıkardıktan sonra okulun kapısını mühürledi. Yoğun güvenlik önlemleri altında okul mühürlenirken, okula çok sayıda kişi gelip karara tepki gösterdi. DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, “Bir halk kendi anadilinde eğitim alma hakkına sahip değilse, kimse kalkıp bize bu süreçten bahsedemez. Bugün bu okul mühürleniyorsa, bu bir zihniyet sorunudur. Türkiye’deki zihniyetin değişmemesin sorunudur. Biz defalarca, kimseden sadaka beklemeyeceğimizi söyledik. Bizim hakkımız var ve bunu uygulayacağız. Anadilde eğitim devletin bize vereceği yasal bir hakla değil, bu halkın kendisinin yaratacağı yasalarla çocuklarını okutacaktır. Eğer bugün yasaklar getiriliyorsa, bir toplumun anadiline getirilen bir yasaktır. Bu okul bugün açıldıysa, 30 yıllık mücadelenin bedelidir. Bu bir sonuçtur. Bu sonuca tüm halkımız sahiplenmesi gerekiyor. Gerekirse çadırlarda bu eğitim verilecektir. Bunun için eğitimcilerimiz de hazır. Bu okulun mührü açılana kadar, biz de burada değerlendirmelerimizin sonunda çadırlarda eğitim vereceğiz.” dedi.

Editör: Wan Haber