Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, 108'i tutuklu 175 kişinin yargılandığı KCK ana davasında karar bekleniyor.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bianet'e yaptığı açıklamada, tahliye taleplerinin alındığını ve ara kararın beklendiğini belirtti.

"Seçim çalışmaları yargılanıyor"

Bugünkü duruşmada, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Mazlum Tekdağ'a ilişkin deliller okundu.

Seçim çalışmalarına ilişkin 51 adet telefon görüşmesi ve adının geçtiği ortam dinlemeleri savcı tarafından KCK/TM faaliyetleri olarak değerlendirildi. Tanık İrfan Dündar'ın Tekdağ için "KCK/TM gençlik faaliyetleri yürütür" şeklindeki sözleri de deliller arasında yer aldı.

Tekdağ, tercüman aracılığıyla Kürtçe yaptığı savunmasında yaptığı çalışmaların siyasi parti çerçevesinde olduğunu söyledi:

"Küçük yaşta demokratik siyasi faaliyetler içine girdim. Çalışmalarımın ana ekseni Kürt sorununun demokratik çözümü ekseninde oldu.

Tekdağ'ın avukatı Mahsuni Karaman da, müvekkilinin siyasi parti faaliyetlerinin yargılandığını söyledi.

Ardından avukatlar tahliye taleplerini mahkeme ilettiler. Taleplerle ilgili ara karar verilecek.

"Yeni bir süreç var"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, karar öncesi yaptığı açıklamada, "Dört yıldır devam eden davadan kamuoyuna tatmin edecek tahliye çıkmadı. Türkiye'de yeni bir süreç var bu sürecin göz önüne alınması lazım, umarım bugün adalete uygun bir karar çıkar" dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da duruşma öncesi şu açıklamayı yapmıştı:

"Bugün burada çıkacak olan tahliyeler, arkadaşlarımızın özgürlüğü açısından çok değerlidir. Ama siyasi açıdan bizim açımızdan çok değeri yoktur. Dört yıldır haksız hukuk tuttuğunuz arkadaşlarımızı bıraksanız siyaseten bir kazanımı olmaz. Bunu 1-2-3 yıl önce yapsaydınız bir anlamı olurdu."

"İnfazları tamamladıktan sonra mahkeme tahliyeleri verir vermek onların bileceği iş ama her bir arkadaşımız bizim için değerlidir, her birinin özgürlüğü bizim için değerlidir, arkadaşlarımız ile dayanışma için buraya geldik."

"Mahkemelere hiç bir çağrı yapmıyoruz. Bütün arkadaşların istinasız tahliye olmalıdır onun dışında hiç bir karar bizim için adil bir karar değildir. Beklentimiz odur."

Editör: Wan Haber