Diyarbakır’da HDP İl Başkanlığı, Sur İlçesi’ndeki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için bugün kentte ‘Sur için yaşam dursun’ çağrısı yaptı.

Esnafın kepenk kapatma eylemi yaptığı, öğrencilerin okula gitmediği, yolcu minibüsleri ile belediye otobüslerinin çalışmadığı kentte, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan grup, buradan Sur İlçesi’ne yürümek istedi.

Yürüyüşe kısıtlama getirildi
Bölgede polis ekipleri zırhlı araçlarla geniş güvenlik önlemleri alırken; HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, polis müdürleriyle görüşerek yürüyüşe izin verilmesini istedi. Polis yetkilileri, Yiğitalp’e Sur’a yürüyüşe izin verilmeyeceğini, Elazığ Caddesi üzerindeki polis barikatlarına kadar yürüyebileceklerini söyledi.

HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Sibel Yiğitalp, HDP ve DBP il başkanlarının da aralarında bulunduğu kalabalık grup, sloganlar atarak polis barikatına kadar yürüdü.

“Çözüm, Sayın Öcalan’la görüşmektir”
Burada konuşan Milletvekili Aydoğan, “Operasyonla bu sorun çözülemez. Öz yönetimin ilanı ve talebi Türkiye’yi bölme talebi değildir. Bir halkın kendi kendini yönetme isteği talebidir. O talep artık görülmelidir. Acilen hükümetin belirlediği bir heyet, bizim heyetimizle birlikte İmralı’ya gitmeli, sayın Öcalan’la son gelişmeleri görüşmeli, tartışmalıdır. Çözüm, İmralı’ya gitmekte, Sayın Öcalan’la görüşmekte ve öz yönetim talebi masaya yatırılarak Sayın Öcalan’la görüşmektir” dedi.

Ara sokaklarda barikatlar kuruldu
Konuşmanın ardından protestocular cadde üzerinde oturma eylemi yaptı. Bu sırada protestocular arasında bulunan bir grup, polis ekiplerine taşlı saldırıda bulundu. Polis, taş atan gruba göz yaşartıcı bomba ve ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Bir süre devam eden olayların ardından, göstericiler ara sokaklara dağılıp buralarda barikatlar kurdu.

Merkez Yenişehir ile Bağlar ilçelerinde yol kapatan gruplara polis ekipleri gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale bulundu. Olayların çıktığı mahallelerden zaman zaman silah sesleri duyuldu. Olaylar kentin birçok noktasında yer yer sürdü.

1’i çocuk 2 kişi hayatını kaybetti
Gün boyu süren olaylar sırasında merkez Yenişehir İlçesi Seyrantepe semtinde göğsüne kurşun isabet eden 18 yaşından küçük Şiyar Baran ağır yaralandı. Çevrede bulunanların yardımıyla Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürülen Şiyar Baran, hastanede hayatını kaybetti.

Fırat Haber Ajansı, Sur’un Hasırlı Mahallesi’nde de ismi henüz öğrenilemeyen bir kişinin vücuduna kurşun isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdiğini bildirdi. Yaşamını yitiren kişinin cenazesinin mahallede bekletildiği belirtildi.

Olaylar sürüyor
Merkez Yenişehir İlçesi’nin Ofis semtinde de göstericiler yolları kapatmak istedi. Polisin TOMA’dan basınçlı su ve gaz bombası ile müdahale ettiği göstericiler ara sokaklara dağılıp, polis araçlarını taşladı. Bazı göstericiler kentin en önemli caddesi olan Ekinceler Caddesi üzerinden geçen yolcu minibüsleri ile diğer araçları durdurarak, geldikleri yöne doğru gitmelerini istedi.

Göstericiler, Yenişehir ve Bağlar ilçelerini birbirini bağlayan Ofis alt geçidinin girişini de de araç lastikleri yakarak tamamen kapattı. Diyarbakır’ın Ofis semtinin yanı sıra, Bağlar ilçesinde de olaylar halen devam ediyor. (DHA, ANF, ZETE)

Editör: Wan Haber