Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, son yıllarda yapılan narko-terör operasyonlarının detayını açıkladı. Güven, "Uyuşturucu operasyonları artık normal kaçakçılık, uyuşturucu madde operasyonları olmaktan çıkmış. Bunlar çok büyük organizasyonlarla bağlantılıdır. Yapılan operasyonları bu gözle değerlendirmek gerek" dedi.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerinin uyuşturucu kaçakçılarına yönelik düzenledikleri operasyonların detayları açıklandı. KOM Şube Müdürlüğü binasında düzenlenen basın toplantısında narko-terör operasyonlarını anlatan Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven, düzenlenen operasyonlarda çok sayıda önemli delillere de ulaşıldığını ifade etti. Son birkaç yıldır Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü personelinin istihbarat birimleriyle beraber, çok kapsamlı analizler sonucu geniş çaplı operasyonlar başlattığını aktaran Güven, "Son 10 yılda ele geçirilen uyuşturucu miktarı kadar, son 2 yılda uyuşturucu maddesi yakalanmış oldu. Arkadaşlarımız bu belayı defetmek, bununla mücadele etmek için geniş kapsamlı bir dosya açtılar. Birkaç yıldır yapılan yakalanmaları, narko-terör başlığı altında ve terörün finansmanı başlığı altında değerlendiriyoruz. Yapılan yakalanmalar sonucuyla önemli delillere ulaşıldı. Miktarların büyüklüğü, tehlikenin büyüklüğüne delalettir. Bir defaya mahsus 21 bin ton yakalandı. Bu miktarlar alışageldiğimiz miktarlar değil. Tehlike çok büyük, bunun iç piyasaya yayılması da son derece ciddi sorunlara yol açar. Vatandaşlarımızın çocuklarını korumak amaçlı, sokak satıcılarına yönelik operasyonlara çok önem veriyoruz" dedi.

"VATANDAŞIN İHBARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"
Uyuşturucuyla mücadele kapsamında vatandaşların büyük desteğini aldıklarını belirten Güven, Diyarbakırlıların çocuklarının sağlığına önem verdikleri için her geçen gün ihbar sayısında da ciddi bir artış meydana geldiğini kaydetti. Güven, "Özellikle son 3 yılda, güvenlik güçlerince yapılan narko-terör operasyonlarında uyuşturucu ekimi ve ticaretine tarihin en büyük darbesi vurulmuş. Terörün finansmanı konusunda, terör örgütlerinin uyuşturucudan nemalanmalarına büyük darbe vurulmuş. 2011 yılında yapılan operasyonlarda, uyuşturucu madde ticareti yapan şahıs ve organizasyonlara yönelik olarak; 299 operasyon düzenlenmiş bu operasyonlarda 481 şüpheli şahsa işlem yapılmış ve 226 şahıs tutuklanmıştır. Bu operasyonlarda; 1 kilo eroin maddesi, 6 ton 263 kilo esrar maddesi ve 152 bin 485 kök kenevir bitkisi yakalanmıştır. Sokak satıcılarına yönelik de, 295 operasyon yapılmış, 686 şüpheli şahısa işlem yapılmış. Sokak satıcılarına önem verdiğimiz için, onların yakalanmalarını özellikle arz ediyorum. Sokak satıcılarından da 3 ton esrar yakalanmıştır. 2012 yılında, 231 operasyon düzenlenmiş, sayısal anlamda 2011 yılına göre daha az. 497 kişiye işlem yapılmış ama yakalanan esrar oranı 2 katına çıkmış yani 12 ton esrar ele geçirdik. 18 bin 752 adet extasy hap yakalanmış. Sokak satıcılarına yapılan operasyonlarda da müthiş bir artış meydana geldi. Yapılan 535 operasyonda 801 kişiye işlem yapılmış, 339 kilo esrar maddesi ele geçirildi. 2012 yılı Ocak ayını ile 2013 yılı Ocak ayını mukayese edersek, 2012 yılında 42 operasyon planlanmış, 2013 yılında ise 73 operasyon düzenlenmiş. 2012 yılı ocak ayında 76 şüpheli şahısa işlem yapılmış 167 kilo esrar ele geçirildi. 2013 yılı ocak ayında ise, 115 kişi yakalanmış, 2 tondan fazla esrar maddesi yakalanmış. Bu operasyonlar artık normal kaçakçılık, uyuşturucu madde operasyonları olmaktan çıkmış. Bunlar çok büyük organizasyonlarla bağlantılıdır. Yapılan operasyonları bu gözle değerlendirmek gerek. Son dönemde vatandaşımız, ihbarlarında çok büyük artış göstererek, bizi destekliyor. Diyarbakırlılara şükranlarımı arz ediyorum, huzurlarına sahip çıkıyorlar. Çocuklarının sağlığına sahip çıkıyorlar" şeklinde konuştu
(ÜN-AKK-AŞ-Y)

05.02.2013 14:10:03 TSI

Editör: Wan Haber