İnsan Hakları Haftası nedeniyle bir araya gelen Diyarbakır'da STK temsilcileri, insan hakları ihlallerinde yoğun bir artışın yaşandığına dikkat çekti.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 64. yıl dönümü, Diyarbakır'da yapılan çeşitli etkinliklerle kutlandı. Aralarında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu ve Mazlum-Der'in de bulunduğu çok sayıda STK temsilcisi, Yenişehir ilçesi Ofis semtinde bir araya gelerek, Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları anıtına bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca STK temsilcileri vatandaşlara insan hakları içerikli broşür dağıtarak, insan hakları konusunda bilgiler verdi.
Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yapan STK temsilcileri, bu yılki İnsan Hakları Haftası'nı 'Yaşam Hakkı' konulu temada ele aldıklarını belirtti. Yapılan basın açıklamasını okuyan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, 2012 yılında dünya çapında halen savaşların sürmekte olduğunu ve on binlerce insanın ölmeye devam ettiğini ifade etti. Bilici, "Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilişinin 64. yıl dönümü. Ne yazık ki Evrensel Bildirge'de yer alan hak ve özgürlüklere dayalı uluslararası bir düzen hala kurulamamıştır. İnsanların ırkından, renginden, cinsinden, cinsel yöneliminden, dilinden, din ve mezhebinden, etnik kimliğinden, siyasi-vicdani ve felsefi kanaatinden bağımsız olarak, insan olmaktan gelen hakları ve dokunulmazlıkları olduğu temel fikri dünya çapında yeterli desteği bulamamaktadır. İçinde bulunduğumuz 2012 yılında dünya çapında savaşlar sürmekte, on binlerce insan ölmeye devam etmektedir. Son olarak, Suriye'de örneğine rastladığımız gibi, emperyal güçlerin savaş oyunlarını halkları birbirine kıldırmakta, Ortadoğu neredeyse savaşsız bir gün geçirmemektedir" diye konuştu.
(AÜ-MET-AŞ-Y)

10.12.2012 15:25:11 TSI

Editör: Wan Haber