Diyarbakır'da 233 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) ortak bir açıklama yaparak, devlet yetkililerinin İmralı'daki bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşısı Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmelere destek verdiklerini belirtti.
Sümer Park Resepsiyon Salonu'nda gerçekleştirilen basın açıklamasına Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, Diyarbakır Esnaf Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Toplanan kalabalık adına basın açıklamasını Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi yaptı. Elçi, "Kürt meselesinin çözümü amacıyla devlet yetkililerinin İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile yeniden başlattıkları diyaloğu memnuniyetle karşıladığımızı ve desteklediğimizi kamuoyuna ifade etmek isteriz. Tarihi ve toplumsal bir mesele olan ve son otuz yıldır silahlı çatışmalarla süren ve on binlerce insanımızın yaşamına mal olan bu sorunun çözümü, acil ve ertelenemez bir toplumsal ihtiyaçtır" dedi.
Diyarbakır'daki sivil kurum ve kuruluşları olarak, başlatılan sürecin meselenin çözümüne ve barışa odaklanmasının gerektiğini ifade eden Elçi, meselenin çözümü için gerekli bütün adımların atılarak başlatılan diyaloğun geliştirilip sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Elçi, "Kürt meselesinin çözümüne yönelik geçmişte başlatılan ve akamete uğrayan deneyimlerden dersler çıkarılmalı, sorunun tarihi ve toplumsal yönleri dikkate alınarak bütün yönleriyle bir yol haritası belirlenmelidir. Biz Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları olarak Kürt meselesinin çözümü için başlatılan bu tarihi ve önemli sürecin her aşamasında gerekli katkıyı sumaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz. Daha önce müteaddit kez sorunun şiddet ve çatışma yerine, diyalog ve müzakere ile çözülmesi gerektiğine olan görüş ve taleplerimizi kamuoyuna deklere etmiştik. Bugün, bu talebimize uygun olarak görüşmelerin yeniden başlatıldığını görmek bizim açımızdan umut vericidir" şeklinde konuştu
Başlatılan diyalog sürecinin, sorunun barışçıl çözümü açısından bütün taraflara büyük sorumluluklar yüklediğini savunan Elçi, ilgili bütün kesimlerin sürece zarar verecek tutum ve davranışlardan kaçınması gerektiğini söyledi. Diyalogun gelişmesi ve sorunların daha rahat bir ortamda müzakere edilebilmesi bakımından önlem alınması gerektiğini ifade eden Elçi, çatışma ve operasyonlardan kaçınılarak, sağlıklı bir diyalog ortamına katkı sunulması gerektiğini ifade etti.
(MY-AKK-AŞ-Y)

10.01.2013 13:54:43 TSI

Editör: Wan Haber