Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tiyatro Salonu'nda 3 gün boyunca devam edecek olan 1. Kürt Tiyatrosu Konferansı başladı.
Aralarında Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) Üyesi Eberhard Wagner, Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Arıcı, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü öğretim görevlisi Süreyya Karacabey, drama yazarı Yeşim Özsoy Gülan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Cegerxwîn Kültür Merkezi, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Aram Tigran Kent Konservatuarı'nda tiyatro çalışmalarını sürdüren çok sayıda tiyatrocunun katıldığı 1. Kürt Tiyatro Konferansı, Kürtçe oynanmış olan tiyatrolardan kısa kesitlerin yer aldığı film gösterimi ile başladı. Film gösteriminin ardından açılış konuşmasını yapan tiyatrocu Rugeş Kırıcı, konferansın tüm Kürt tiyatrocularının hasreti olduğunu kaydetti. Konferansın geç kalınmış bir konferans olduğunu söyleyen Kırıcı, ileriki süreçlerde gerçekleşecek olan ikinci konferansın daha geniş katılımlı geçmesi dileğinde bulundu.
Kürt Tiyatrosu'nun 90'lı yıllarda uyanışa geçtiğini aktaran Kırıcı, yasaklı bir dil karşısında tiyatro yapmanın bir hayal olduğunu ifade etti. Kırıcı, "Kürt halkının yaşadığı her şey filmlerin, tiyatroların konularıydı. Ancak Kürtlerin bunların gözler önüne serilmesini sağlayacak ne bir tiyatro ne de bir filmi vardı. Sonraki süreçlerde gelişen mücadele öyle bir mücadeleydi ki her alanda bir uyanış başladı. Bir halkın özgürlük mücadelesiydi. Bu mücadeleyle birlikte hayal gibi görünen her şey gerçeğe dönüşmeye başladı. Tiyatro da bu hayallerden birisiydi. 1990'lı yıllarla birlikte Kürt Tiyatrosu bir uyanışa geçti" dedi.
Açılış konuşmasının ardından birinci günün programı çerçevesinde Nazım Hikmet Çalışkan'ın moderatörlüğünü yaptığı "Türk Tiyatrosu'na Genel Bakış" başlıklı panelde Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Arıcı, Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü öğretim görevlisi Süreyya Karacabey, uluslaşma yolunda Türk tiyatro deneyimi ve Türk Tiyatrosu'na genel bakış konuları tartışıldı.
3 gün boyunca devam edecek olan konferans, ikinci ve üçüncü gününde basına kapalı bir şekilde devam edecek. Konferans 3. günün sonunda ise çözüm önerileri ve planlamalarla son bulacak.
(MY-AKK-YHY-Y)

17.12.2012 18:21:38 TSI

Editör: Wan Haber