Diyarbakır’da Orman Su İşleri Bakanlığı tarafından Ambar Barajı sulama, Pamukçay Barajı sulama, Kralkızı cazibe sulama kanalları, Ergani ilçesi içme suyu ve arıtma tesislerinin de yer aldığı 385 milyon liraya mal olan 10 tesisin açılış ve temel atma töreni yapıldı. Törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mine Lök Beyaz, Oya Eronat, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Galip Ensarioğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Ziya Gökalp Spor Salonu’nda düzenlen törende Ambar Barajı ve Pamukça Barajında yapılan sulama kanallarını temel atma töreni telekonferansla yapıldı.
 

"DİYARBAKIR’A 28 MÜJDEYLE GELDİK"
Burada bir konuşma yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bugün yapılan açılışların dışında Diyarbakır’a 28 yatırımla geldiklerini ifade ederek, bu yatırımların maliyeti 2 milyar 285 milyon lira olduğunu anlattı. Bakan Eroğlu, "Diyarbakır’ın hasretle beklediği 10 tesisin açılış ve temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bu tesislerin maliyeti 385 milyon lira. Diyarbakır’a gelince eli boş gelmedik. Yeni müjdelerle geldik buraya. Bugün Diyarbakır için milattır. Buraya 28 müjdeyle geldik. Bu müjdenin maliyeti ise 2 milyar 285 milyon lira. Diyarbakır için 28 alanda yatırım yapma kararı alındı. Bu yatırımların içerisinde Devlet Su İşleri’nin 22 tane projesi var. Diyarbakır’ı GAP bölgesinin gıda üretim merkezi haline getireceğiz. Orman için de 6 müjdemiz var. Böylece toplam 28 müjde veriyoruz. Dicle Kral Kızı pompaj sulaması ve cazibe merkezi ve Silvan barajı bu bölgeye hayat verecek. Yani 4 milyon dekarlık alan sulanacak. Ambar sulama cazibe merkezi ve Kral Kızı sulama merkezinde açılış için bizi bekliyorlar. Pamukçay, Ambar sulamasının temelini atıyoruz. 4 dev barajı yapacağız, bunların ihalesi yapıldı" ifadelerini kullandı. 

 

"BARIŞ SÜRECİNİ KALICI BİR HALE GETİRMEK İÇİN ÇABA İÇERİSİNDEYİZ"
Vali Kıraç’tan sonra söz alan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kırklar Dağı’nda yapılan yapıya değindi. Kent için önemli olan bir değerin imara açıldığını belirten Bakan Eker, "Kırklar Dağı gibi Diyarbakır için çok önemli bir bölge olan değeri imara açtılar. 15-20 katlı apartmanlar dikecekler. Biz ziyaret çarpsın demeyiz, beddua etmeyiz ama Diyarbakırlılar onları 30 Mart’ta oylarıyla çarpacak” diye konuştu. Bakan Eker, konuşmasında çözüm sürecine de değinerek, barış sürecinin kalıcı bir hale gelmesi için çaba sarf ettiklerini ve bunu engellemeye çalışanlar olduğunu dile getirdi. Bakan Eker, "Bugün Diyarbakır için çok önemli bir günü yaşıyoruz. Bereketli hilalin merkezinde yer alan iki büyük medeniyetler kurucusu ırmaklardan birisi olan Dicle’nin ve onun havzasını besleyen ırmakların üzerindeki toprakların daha çok bereket bulması, 12 bin yıldır yeşerttiği, beslediği medeniyetlere tekrar o günleri yaşatması için hükümetimiz yatırımlar yapmaya devam ediyor. 30 yıl boyunca bu bölgenin kültürü, değeri, tarihi, sanatı, güzellikleri, bütün medeniyet değerleri maalesef kan ve gözyaşıyla anıldı. Biz, Başbakanımızın başlattığı süreçle gözyaşlarını dindirmek, sönen ocakları tekrar tüttürmek, babaların yürek sızısına merhem olmak, gençleri dağlarda, şehirlerde ölmek yerine, gelecek için umut türküleri söyleyecekleri, medeniyet inşa edecekleri bir yaşamı oluşturmak için Başbakanımız bir süreç başlattı. Türkiye’nin en köklü, en kanlı problemi çözmek konusunda büyük bir cesaret örneğiyle Başbakanımız inisiyatif başlattı. Bir yıldır bu bölgemizde kan akmıyor. Ama bazıları barıştan, huzurdan memnun olmuyor. Bazıları hükümetimizin bu inisiyatifini baltalamak ve Türkiye’yi tekrar kanlı bir ortama çekmek için de boş durmuyorlar. Gezi olayları, paralel çetelerinin yaptıkları tüm eylemlerinin esas amacı çözüm sürecini baltalamak, barış ve huzur ortamının oluşması engellenmektedir. Kimse 90 yıldır bu barışı kalıcı bir hale dönüştürmek için bu kadar önemli bir adım atmamıştır. Diyarbakır’ın tarihinde barış var. Binlerce yıl bu bölgede bir çok halk barış içinde yaşadı. Biz Diyarbakır’ı eskiden yaşadığı barış içerisindeki yaşamana döndürme kararındayız. Bu süreci engellemeye çalışanlara meydan ve fırsat vermeyeceğiz. Biz barış sürecini kalıcı bir hale getirmek, çözüm sürecini nihai hedefine ulaştırarak için çaba içerisindeyiz. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Ne bize yapılan saldırılar, ne bizi engelleme çabaları asla bizi durduramaz" şeklinde konuştu.


Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise bölgede devam eden barajların bitmesiyle yüz binlerce insanın iş imkanına sahip olacağını ifade ederek, Diyarbakır’ın su kaynaklarında Türkiye’nin en zengin bölgesi olduğunu söyledi. Vali Kıraç, “Son dönemlerde barajlarla birlikte eş zamanlı olarak sulama tesisleri de bitirilerek, çiftçiye o hizmeti götürmesi için Türkiye büyük bir gayret gösteriyor. Bunun en önemli örneğini ilimizde görüyoruz. Kral Kızı Barajı ile Silvan Barajı yapımları devam ediyor. Bu barajların bitmesiyle bölgede 400 bin hektar alan sulanacak. Bununla birlikte yüz binlerce kişinin iş bulma imkanına sahip olacak. Diyarbakır’da kıt su imkanlarına sahip olmasın rağmen, bölgemiz su kaynaklarıyla Türkiye’nin en zengin bölgelerinden bir tanesidir bunu değerlendirmemiz lazım” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından, temel atma ve açılışlar yapılmasıyla program son buldu.

Editör: Wan Haber