Diyarbakır Silvan İlçesi'nde saat 14.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 3 Kasım günü Tekel, Mescit ve Konak mahallelerinde valilik tarafından ilan sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.Yasağın ardından güvenlik güçleri mahallelerde PKK'lıların kurduğu barikatları kaldırmak, hendekleri kapatmak ve PKK'lıları etkisiz hale getirmek için geniş kapsamlı operasyon başlattı.

Bugüne kadar 4'ü asker, 4'ü de polis olmak üzere 8 güvenlik görevlisinin şehit olduğu ve 10'dan PKK'lının etkisiz hale getirildiği operasyonların sonlarına gelindi. Silvan'da hendekler ile bomba tuzaklanan barikatların tamamına yakını düzenlenen operasyonlarda kaldırıldı.

ASKERLERE TEPKİ GÖSTERDİLER
Silvan'da görev yapan ve aralarında Jandarma Özel Harekat Timlerinin de bulunduğu askerler bugün ilçeden çekilmeye başladı. İlçe merkezindeki Diyarbakır Caddesi üzerinden yürüyerek birliklerine giden askerlere belediye binası önünde toplanan bir grup tepki gösterdi. Bunun üzerine bölgede bulunan vatandaşlar ile HDP ilçe yöneticileri tepki gösteri uzaklaştırıp, askerlerin yanına giderek, birlikte yürüyerek tepki gösterilmesini engelledi. Askerler hiçbir olay olmadan ilçe merkezinden yürüyerek geçerek birliklerine gitti. Askerlerin ardından operasyonda görev alan aralarında paletli tanklar ile zırhlı araçlar da ilçe merkezinden geçiş yaptı.

YÜKSEKDAĞ: CAN KORUYAN DEVLET YOK
Silvan'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Bizler on bir gün boyunca en gözü kararmış, en zıvanadan çıkmış bir savaş siyasetinin ve uygulamasının karşısında direnen Silvan halkının yanındayız. Türkiye'de günlerdir, Türkiye'nin bir köşesinde insanlar sokağa çıkamıyor. Silvan'ın üç mahallesinde insanların hiçbir can güvenliği yok. Ve insanların can güvenliğini sağlamakla, canını korumakla görevli kamu görevlileri Silvanlıların her gün her gün canını alıyor. Burada can koruyan, halkı koruyan bir devlet yok. Can alan, yaşam karartan bir devlet var. Burada zulüm devletin uygulamaları var. AKP'nin savaş devletinin, AKP'nin saray devletinin uygulamaları var. Sonuna kadar halka operasyon, halka karşı savaş diyenlerin devleti var. Ama bu zulüm devletinin olduğu yerde halkımızın dimdik ve yıkılmaya gücü ve iradesi var. Bugün Silvan'da iki gücün mücadelesi yaşanıyor" dedi.

AVUKATLARDAN SİLVAN EYLEMİ
Silvan'a İstanbul, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlı Urfa Barosu, Çevre Hukukçular Derneği, Özgür Hukukçular Derneği ile Mezopotamya Hukukçular Derneği üyeleri sokağa çıkma yasağını protesto etmek için oturma eylemi düzenledi. Platform adına konuşan avukat Serhat Eren, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkilileri tarafından barış süreci rafa kaldırıldığından bu yana Kürt coğrafyasına, Kürt halkına karşı siyasi ve fiziki baskılar, toplu gözaltı ve tutuklamalar, korkuya sindirme, ilçe merkezlerini ablukaya alarak sivillerin katledilmesi ve benzeri her türlü hukuk ve insanlık dışı uygulamalar merkezi bir politika olarak devreye sokulmuştur. Şu anda Silvan'da her gün ölümler gerçekleşmektedir. Yaklaşık üç aydır Kürdistan'da neredeyse her gün sivil insanlar katledilmektedir. Sırasıyla, açılan hendekleri ortadan kaldırma bahanesiyle bir ilçe veya birkaç mahalle kuşatılmak suretiyle halka karşı her türlü şiddet politikası yürürlüğe konmaktadır. Varto'da, Diyadin'de, Lice'de, Sur'da, Kızıltepe'de, Nusaybin'de yürürlüğe konan halkı kuşatarak baskı altına alma, sindirme, öldürme politikaları şimdi de üçüncü defadır Silvan'da uygulanmaktadır. Şu anda Silvan'da sivil insanlar katledilmektedir. Halkın yaşam alanları abluka altına alınmıştır. Halkın en temel ihtiyaçlarının bile karşılanması engellenmektedir. Abluka altına alınan mahallelerden haber alınmamaktadır. Halkın iletişim hakları ve olanakları ortadan kaldırılmıştır.

"HÜKÜMET SİLVAN'A YAPILAN OPERASYONLARI DURDURSUN"
"Güvenlik gerekçesiyle Silvan'da yaşanılanların objektif bir biçimde Türkiye ve dünya kamuoyuna aktarılması engellenmektedir. Yaralanan insanların zamanında tedavi edilmelerine izin verilmemektedir. Maalesef halkın can ve mal güvenlikleri ortadan kalkmıştır. Hükümete de çağrıda bulunuyoruz. Kürt sorunu gibi köklü toplumsal sorunların baskı-şiddet-katliam politikalarıyla çözülmeyeceği tarihte ve şu an yaşadığımız yüzyılda yüzlerce kez kanıtlanmıştır. Bu politikaların Kürt sorununu derinleştirmekten başka bir işe yaramadığı ortadadır. Hükümeti, Silvan'a Silvan halkına dönük yapılan operasyonları derhal durdurmaya, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla müzakere edilecek yöntemleri uygulamaya çağırıyoruz."

Editör: Wan Haber