Diyarbakır’da hazırlıkları günlerdir süren ve büyük merakla beklenen Newroz kutlaması yapıldı. Saat 10.00’da başlayan kutlama nedeniyle Diyarbakır’ın yanı sıra çevre il ve ilçeler ile Türkiye çeşitli kentlerinden gelen yüz binlerce insan rengarenk yerel kıyafetleri ile sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz alanına akın etti. Newroz’u izlemek için gelen yabancıların yoğunluğu da dikkat çekti. Polisin alanın uzağında konuşlandırıldığı kutlamada, DTK’lı görevliler geniş güvenlik tedbirleri aldı. Vatandaşları farklı noktalarda kurulan arama noktalarından alana alan görevliler, bazı gerginlikleri de önledi. Alanın çevresinde seyyar satıcıların yoğunluğu da dikkat çekerken, vatandaşlar sarı, kırmızı ve yeşil renkli aksesuarlara yoğun ilgi gösterdi.


LAZCA PANKART AÇILDI
Alanda, Artvin’den gelen bir grubun açtığı Lazca, “Hozaik, hakborat, akwat em werane” yazılı pankart dikkat çekti. Ayrıca alanın, ön ve arka taraflarında olası bir duruma müdahale etmek amacıyla ambulanslar ve sağlık ekipleri ile itfaiye hazır bekletildi.


35 HEYET İZLEDİ
25 ülkeden 35 heyetin izlediği Newroz’a, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Abdullah Öcalan’ın kardeşi Fatma Öcalan, Türkiye’deki çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri, Gezi olaylarında yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfi Sarıkülük ve Medeni Yıldırım'ın ailesi de konuk olarak katıldı. Kutlamayı ayrıca, 500’ün üzerinde yerli ve yabancı gazete ve televizyonların temsilcileri de takip etti.


SAYGI DURUŞU İLE BAŞLADI
Vatandaşların programın başlama saatine kadar platformdan çalınan müziklere halaylarla eşlik ettiği kutlama, yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Programın açılış konuşmasını DBP İl Başkanı Ali Şimşek yaptı. Şimşek, konuşmasında özetle Newroz’un tarihi önemine dikkat çekerek, Abdullah Öcalan’a özgürlük istedi. Programda daha sonra dünyanın çeşitli bölgelerinden gönderilen mesajların okunması ile devam etti. Daha sonra MKM Dünya Devrim Şarkıları Korusu sahne aldı. Koronun sahne alması ile birlikte kalabalıkta coşku da arttı. Alanı dolduran yüz binlerce kişi çalınan şarkılara, halaylarla eşlik etti.


Daha sonra ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı konuşmalarını yaptı. Kışanak, tüm halkların Newroz’unu kutladığını belirterek, 2015 Newroz’unun özgürlük Newroz’u olmasını istediklerini söyledi. Anlı ise, 2016 yılında bu meydanda Öcalan'ı ağırlayacaklarını ifade ederek, bunun Kürt halkının vereceği mücadeleyle gerçekleşeceğini kaydetti.


“ÇÖZÜMÜN YOLU, BARIŞTIR”
Konuşmaların ardından şarkıcı Rodi sahne aldı. Rodi’nin sahnesinin ardından konuşan PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, “Hiçbir güç Newroz'’n ateşini hiçbir saldırıyla zayıflatamaz. Bugün başta Kürt halkı olmak üzere bölge halkları üzerindeki saldırılar Kobani ve Suruç'taki direnişlerle boşa çıkartılmıştır. Çözümün yolu demokratik siyaset ve barış yoludur. Sayın Abdullah Öcalan'ın başlattığı yol çözüm yoludur. Kürt sorununun demokratik çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için Öcalan'ın sunduğu çözüm projesidir” dedi.


Daha sonra konuşan DTK Eş Başkanı Selma Irmak ise şunları kaydetti:

“Newroz yeni gündür, Newroz diriliş bayramıdır. Newroz'unuz kutlu olsun. Demirci Kawa'nın zalim Dehaq'ın zulmüne karşı yaktığı ateş bugün alanlarda harlanıyor. Kürtler yıllarca zulüm, işkence, sürgün gördü. Evleri yıkıldı ama Nevroz ateşi üzerime dökülen toprağı temizledi. PKK’nın öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın bedeni ile yaktığı ateşle, Diyarbakır Zindanı'nda gösterilen direnişle bugünlere gelindi. Halklar arasına çizilen sınırlar, bugün ortadan kaldırıldı. 21'inci yüzyıl halkların buluştuğu yüzyıldır.”

Newroz kutlaması sürüyor.

 
galeri.png
 
16-003.jpg
17-004.jpg
18-003.jpg
19-004.jpg
20-004.jpg
21-004.jpg
 
23-004.jpg
25-004.jpg
Editör: Wan Haber