Dünya'nın pek çok ülkesinde binlerce insan açlıkla mücadele ederken Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye'de her geçen gün artan ekmek israfını dikkat çekti. Aydın Müftülüğü tarafından il genelinde Cuma Hutbesi'nde israf ve özellikle ekmek israfının ne kadar günah olduğu vatandaşlara ve cumaya gelen cemaate anlatıldı.
Cuma hutbesinde imamlar "Dünyada bir milyar insan sefalet ve yokluk içerisinde yaşarken; milyonlarca insan bir lokma ekmeğe muhtaçken, her gün 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Dünyada her yıl 10 milyon insan açlıktan ve yetersiz beslenmekten hayatını kaybederken; kardeşlerimiz Suriye'de, Somali'de, Arakan'da ve dünyanın muhtelif yerlerinde bir ekmeğe muhtaç durumda iken her gün milyonlarca ekmeği israf ediyoruz" diyerek ekmek israfını dikkat çektiler.
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Müftüsü Ömer Kocaoğul, "Yüce Rabbimiz, müminlerin vasıflarını tanıtırken şöyle buyuruyor: "Onlar, harcama yaptıklarında ne israf ederler, ne de cimri davranırlar. Bu ikisi arasında bir yol tutarlar." Yine bir başka ayette Cenab-ı Hak, "Akrabaya, yoksula, yolda kalmışa haklarını ver! Malını israf ile saçıp savurma! Zira saçıp savuranlar, şeytanın dostları, kardeşleridir." buyuruyor. Yüce Rabbimizin bu ayetleri, bizlerden, bütün eylemlerimizde iktisatlı ve ölçülü olmamızı ve de israftan uzak durmamızı istiyor" dedi.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) "İnsanoğlu kıyamet günü beş şeyden hesaba çekilmedikçe yerinden kımıldayamayacaktır; Ömrünü nasıl tükettiğinden, gençliğini nasıl yıprattığından, malını nerede kazanıp nereye harcadığından ve öğrendiği bilgilerle nasıl amel ettiğinden" hadisini hatırlatan Aydın Müftüsü Kocaoğul "O halde ahiretteki hesap vereceğimiz konulardan biri de, maddî-manevî bize hangi nimetler bahşedilmişse, onların israf edilip edilmediği ile ilgili olacaktır" dedi.
"MODERN ZAMANLAR NE YAZIK Kİ BİZİ KENDİ DÜNYAMIZA HAPSETTİ"
Her geçen gün gelişen iletişime rağmen insanların bireyselleşip bencilleştiğini ifade eden Aydın Müftüsü Ömer Kocaoğul, "Kendimizden başkasını düşünmez olduk. Merhameti, diğerkamlığı, kanaatkarlığı unuttuk. Amansız bir şekilde her şeyi tüketir olduk; zamanı da, mekânı da, malı da, serveti de, tabiatı da, çevreyi de bilinçsizce tüketiyoruz. Hayatımız ve ömrümüz akıp giderken gençliğimizi, sağlığımızı, zenginliğimizi, geleceğimizi, her şeyimizi israf ediyoruz. İsraf ve savurganlık, bugün hayatımızın hemen her tarafını kuşatmış durumda. Ancak öyle bir nimeti israf ediyoruz ki, bu nimetin bizim medeniyetimizde apayrı bir yeri vardır. İsraf ettiğimiz bu nimet, nimetlerin büyüğü, değerlisi ve yücesi olan ekmek nimetidir. Bizim kültürümüzde ekmek, rızıkların kıymetlisi, hürmete şayan olanıdır. Bu sebeple biz bir ekmek kırıntısını yerde gördüğümüzde hemen onu alır ve öperiz; Sonra alnımıza koyarız; Ardından özenle bir duvarın kovuğuna yerleştiririz. Ekmek kırıntısını çiğnemekten dahî kaçınırız. Ayrıca ekmekle bizim gönül bağımız vardır. Halk irfanımız ekmeğe yemin eder, ekmek hakkı için; Kur'ân'a yemin eder, Kur'ân hakkı için. Üzülerek ifade edelim ki nimetlerin sultanını israf ediyoruz. Sofralarımızın baş tacını israf ediyoruz. Bereketin timsali ekmeği çöpe atıyoruz" diye konuştu.
"DÜNYADA 1 MİLYAR İNSAN AÇLIKLLA MÜC ADELE EDERKEN HER GÜN 6 MİLYON EKMEĞİ ÇÖPE ATIYORUZ"
Aydın Müftüsü Kocaoğul, Cuma hutbesinin yanında müftülüğün internet sitesinden de paylaştığı ekmek israfı ile ilgili açıklamasının devamında "Dünyada bir milyar insan sefalet ve yokluk içerisinde yaşarken; milyonlarca insan bir lokma ekmeğe muhtaçken, her gün 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Dünyada her yıl 10 milyon insan açlıktan ve yetersiz beslenmekten hayatını kaybederken; kardeşlerimiz Suriye'de, Somali'de, Arakan'da ve dünyanın muhtelif yerlerinde bir ekmeğe muhtaç durumda iken her gün milyonlarca ekmeği israf ediyoruz. Bu davranışımızla hakikatte dünyadaki aç insanların hakkını saçıp savuruyoruz. Bu hâlimiz, Sevgili Peygamberimizin "Birinizin elindeki lokma yere düşerse ondaki toz toprağı gidersin ve onu yesin..." , "Kibirsizce ve israfa kaçmadan yiyiniz, içiniz, giyininiz ve sadaka veriniz." şeklindeki nebevî öğütlerinden ne kadar da nasipsiz kaldığımızı göstermektedir. Gerçekte israf ettiğimiz sadece ekmek değildir. Çiftçinin emeğini ve alın terini çöpe atıyoruz. Servetimizi saçıp savuruyoruz. Yıllık 1.5 milyar liramızı çöpe atıyoruz. Yüce Rabbimizin bahşettiği bütün nimetleri israf etmek günahtır. Ancak ekmeği israf etmek daha da günahtır. Aslında aldığımız terbiye ve mensup olduğumuz inanç, kültür ve medeniyet gereği, hiç ama hiç yapamayacağımız bir şey vardır. O da ekmeği çöpe atmaktır" ifadelerine yer verdi.
(İK)

25.01.2013 13:52:27 TSI

Editör: Wan Haber