Podiatrist Nazlı Ekici, diyabet hastalarının tırnaklarında kesici alet kullanmaması ve sertleşmiş ayak dokularına müdahale etmemesi gerektiğini belirterek, "Diyabetli hastalar, ayak bakımında sağlıklı insanların kullandığı kremleri kullanmamalı" dedi. Ekici, diyabetlilere, evde bile çıplak ayakla dolaşmamalarını önerdi.
Podomania Ayak Sağlığı Merkezi Podiatristi Nazlı Ekici, diyabet hastalarının ayak tırnaklarının daha kalın ve sert olduğunu vurgulayarak, ayak tırnağını kendi kesmek isteyen hastaların tırnakları ile birlikte etlerine de zarar verebileceğini belirtti. Ekici, bu kesik ve yaraların daha ciddi sorunları da beraberinde getirebileceğinin altını çizerek, bu hastaların ayak sağlığı konusunda duyarlı olması ve rutin kontrollerini aksatmamasını istedi. Diyabetik ayak bakımının eğitim gerektirdiğini, bilinçli bir bakımla önlenmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Ekici, "Diyabet hastaları, normal sağlıklı insanların kullandığı kremleri kullanmamalı. Vücut ağırlıklarını ayaklarına orantılı bir şekilde dağıtamayan diğer sağlıklı insanlarda bile sorun yaşanırken, diyabetik hastalarda biyomekanik baskının verdiği sonuçlardan dolayı ayaklarda çeşitli sertleşmeler oluşuyor. Bu sertleşmeler, baskı devam ettikçe o bölgede yaralanmalar oluyor" dedi.
Sinir uçlarının da yıpranmasına bağlı olarak buradaki yaraların kısa sürede kapanmadığına dikkat çeken Ekici, söz konusu yaraların kapatılarak tedavi edilebilmesi için birçok müdahalede bulunulması gerekirken, bu durumun kimi zaman ayak kesimine kadar gidebildiğini dile getirdi. Ekici, bu noktada da kullanılacak ayakkabının oldukça önemli bir misyon üstlendiğini vurguladı. Ayaktaki 5 parmağın ayakkabı içinde birbirinden ayrı olması gerektiğini ifade eden Ekici, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayak parmaklarının birbirine değmemesi, yana açılıp kapanabilmesi, aşağı yukarı oynatılabilmesi gerek. Ayakkabının dikişsiz, önünün yuvarlak, tabanının lastik ya da kauçuk olması ve asla kösele giyilmemesi lazım. Asit içeren nasır bantları kesinlikle kullanılmamalı; nasır bakımı uzman kişilerce yapılmalı."
Bağcıklı ve cırtlı ayakkabıların tercih edilmesini öneren Ekici, aksi takdirde ayağın ayakkabı içinde sıkıştığını anlattı. Ekici, diyabetik ayak derinin kuruması, esnekliğini kaybetmesine bağlı olarak zarar görebileceği gibi bir çorabın ipinin dahi bunu yaraya dönüştürebileceği uyarısında bulundu. Ekici, bu nedenle giyilen çorap ve ayakkabının dikişsiz ve yumuşak derili olması tavsiyesinde bulunarak, çorapta gümüş ipini önerdi ve bunun kan dolaşımını hızlandırıp, bakteriyi önlendiğini belirtti.
Ekici, diyabetik ayaklar için ayrıca her parmağa özel tasarlanmış silikonların da bulunduğunu, bu silikonların ayağı yaralardan adeta kalkan gibi koruduğunu ifade etti. Ekici, ayrıca köpük kremlerin de diyabetli hastalar için özel olarak üretildiğini, bu kremlerin yağ yerine nem içerdiğini kaydetti.
(ADN-CC-Y)

25.01.2013 11:41:15 TSI

Editör: Wan Haber