Şeker hastalığının görme duyusunu büyük ölçüde etkilediği belirtildi.
Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Kutucu, 7-14 Beyaz Baston Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Göz sağlığının çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulabileceğini söyleyen Dr. Pınar Kutucu, körlüğün doğuştan ya da çocukluk çağında meydana gelebileceği gibi diyabet, yüksek tansiyon, gözde meydana gelen iltihabi hastalıklar, göz tansiyonu, katarakt, göz tümörleri sebebiyle de oluşabileceğini belirtti.
Doğuştan körlüklerin en önemli sebeplerinden birisinin temel göz dokularının oluşmaması veya eksik oluşundan kaynaklandığını dile getiren Kutucu, "Bunun yanı sıra görme sinirinin veya retina adını verdiğimiz görme tabakasının gelişme bozuklukları ve hastalıkları söz konusu olabilir. Bu gibi bozukluklar az görme veya hiç görmemeye neden olabilir. Bu gibi bozukluklara yol açan nedenler, kalıtım, akraba evlilikleri, annenin hamileliğinde geçirmiş olduğu bir takım hastalıklar ya da bazı bilinmeyen nedenlerden kaynaklanabilir. Doğuştan meydana gelen körlüklerin tedavisi mümkün değildir" dedi.
Şeker hastalığının gözde çeşitli bozukluklara yol açabildiğini ifade eden Dr. Pınar Kutucu, şöyle konuştu: "Göz enfeksiyonlarının sıklığı, göz adale felçleri, katarak gelişmesi diyabete bağlı göz komplikasyonları arasında sayılabilir. En önemli komplikasyon ise diyabet sürecinin uzaması ve düzensiz kan şekeri seviyeleri ile orantılı olarak göz dibinde retina adını verdiğimiz görme tabakasında kanama, ödem ve yeni damarlanmalar ile seyreder. Bu hastalıkta görme merkezinin kanama ve ödemle etkilenmesi ile hastanın görmesi giderek azalır.Yeni damarların çatlaması ise büyük göz içi kanamalarına ve gözün kaybına sebep olabilir."
Göz sağlığına dikkat edilmesi için yapılması gerekenleri de anlatan Dr.Kutucu, sözlerini şöyle tamamladı: "Gözlerimizin sağlığı açısından başta gelen konu düzenli ve vitamin yönünden zengin beslenme, düzenli uyku ve sağlık şartlarına dikkat edilmesidir. Işık şartları da önemlidir. Özellikle okuma, TV seyretme gibi gözün sürekli ve dikkatli kullanılması durumlarında ne kamaşma yapacak kadar parlak ışık ne de görmeyi güçleştirecek kadar az ışık olmalıdır. Işık kaynağı, yazarken sağ elini kullanan kişinin sol omuzu ve başı üstünden gelmelidir. Parlak güneş ışığının ultraviyole etkisinden korunmak için güneş gözlükleri gerekli olduğu gibi değişik ışık kaynaklarına meslek veya diğer amaçlarla maruz kalabilecek kişilerin koruyucu gözlük kullanmaları şarttır. Ayrıca, gözlerin periyodik kontrolleri yapılmalı."
(EV-SK-HO-Y)

09.01.2013 13:10:22 TSI

Editör: Wan Haber