“Türkiye’nin ‘disko’ olarak tabir edilen ‘disiplin koğuşu’ uygulamasından kurtulması sevindirici ama yeterli değil. Kanunda değişiklik yapılırken diğer maddelerde de insan haklarını göz önünde bulunduran değişiklikler yapılmasını beklerdik. Bu noktada bazı eksikler olduğu açık.”

Asker Hakları İnisiyatifi’nden Tolga İslam, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Disiplin Kanun Tasarısı’nın Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesini bu sözlerle değerlendiriyor.

Kanun tasarısına göre, “ahlaki zayıflık”, “iffetsiz kişiyle evlenmek ya da yaşamak”, “gayri tabii mukarenette bulunmak”, “aşırı derecede borçlanma ve borçlarını ödeyememe” ile “siyasi amaçlı faaliyetlere karışmak” da TSK’dan atılma sebebi sayılacak.

İslam: Üstüne düşünülmesi gereken çok madde var

Asker Hakları İnisiyatifi olarak diskoların ve oda hapsi cezalarının kaldırılmasını çok önemsediklerini ve bu konuda uzun zamandır çalıştıklarını dile getiren İslam, gerek Milli Savunma Bakanlığı ile gerek iktidar ve muhalefet milletvekilleriyle yaptıkları görüşmelerde bu sorunu gündeme getirdiklerini ifade etti.

“Diskolar adeta işkence merkezi gibi çalışmaktaydı. Bize son bir buçuk yıl içinde yüzün üstünde şikayet gelmişti. Bunların bir kısmını medyayla paylaşarak kamuoyu önünde görünür kılmıştık.

“2013 yılında genç insanların hala bu şekilde sistematik şekilde kötü muameleye maruz kaldıkları devlet mekanizmasının varlığı Türkiye’nin bir ayıbıydı.

“Türkiye’nin bu ayıptan kurtulmuş olması sevindirici. Ancak disiplin tasarısı içinde üstünde düşünülmesi gereken ve iyileştirilmesi gereken daha pek çok madde var.

“Kanunda değişiklik yapılırken genel olarak diğer maddelerde de insan haklarını göz önünde bulunduran değişiklikler yapılmasını beklerdik. Bu noktada bazı eksikler olduğu açık.

“Kötü muamele sadece diskolarda yok”

Askerde kötü muamelenin sadece diskolarla sınırlı olmadığını, diskoların sadece kötü muamelenin çok daha sistematik şekilde yaşandığı mekanlar olduğunu ifade eden İslam sözlerine şöyle devam etti:

“Zorunlu olarak askere giden genç erkeklerin sahipsiz olmadığını, şikayetçi olmaları durumunda başlarına bir şey gelmeyeceğini gösterebilecek çok güçlü bir iradeye ihtiyaç var.

“TSK’nın şeffaf, hesap verebilir ve insan haklarına saygılı bir kurum olması için sivil denetime açılması çok önemli.

“Biz Asker Hakları İnisiyatifi olarak yaşanan sorunların takipçisi olmaya devam edeceğiz.” BİA

Editör: Wan Haber