DİSK Örgütlenme Daire Başkanı İsmail Yurtseven, Trakya Şube Başkanları toplantısından sonra Cumhuriyet Meydanı'nda açlık grevine devam eden Daiyang SK işçilerini ziyaret ederek bir basın açıklaması yaptı.
DİSK'in 46. yılında olduğunu ve grevdeki Daiyang SK işçileriyle omuz omuza olduğunu belirten DİSK Örgütlenme Daire Başkanı İsmail Yurtseven; "DİSK MYK'nın aldığı karar doğrultusunda bugün burada DİSK üyesi sendikaların Trakya şube başkanlarıyla bir toplantı gerçekleştirdik. İki gündem maddemizden biri DİSK'in 46. Kuruluş yıldönümü ve diğeri ise Birleşik Metal-İş Sendikamız üyesi DAİYANG-SK işçilerinin 14 Kasım 2012 tarihinden beri sürmekte olan grevi. Sizler de yakından takip ediyorsunuz. Birleşik Metal-İş Sendikamız ve Güney Kore sermayeli Daiyang-SK işvereni arasında 2012 Mayıs'ında başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ve grev uygulama tarihine kadar yapılan girişimlerin de sonuç vermemesi üzerine tüm işçilerin katılımıyla greve gidildi" dedi.
"İki buçuk aydır Daiyang-SK işçileri en temel haklarını almak için, işverenin yasadışı uygulamalarına ve çeşitli baskı ve yıldırmalara karşı direniyorlar" diyen Yurtseven; "AKP hükümetinin emek karşıtı politikalarından güç alan sermaye kesimleri işçilerin yasal ve anayasal haklarını pervasızca çiğnemekte, bu yetmezmiş gibi, kanunları uygulamakla yükümlü emniyet güçleri yasadışı davranan işverenleri uyaracağı yerde, haklarını arayan işçilere müdahale etmektedir. Son olarak, Daiyang-SK işvereninin Güney Kore'den getirdiği işçilerle grevi kırmaya yönelik yasadışı girişimlerine dikkat çekmek için Avrupa Serbest Bölgesi'ne giden Birleşik Metal-İş üyesi işçi arkadaşlarımız söz konusu grev kırıcı işçilerle karşı karşıya geldiler. Servislerle fabrikaya getirilen grev kırıcı işçilerin grevci işçilere ağır tahrikleri sonucu arbede yaşandı" diye konuştu.
Yaşanan gerilimde polisin biber gazlı ve coplu müdahalesi sonucu; 5 grevci işçi yaralandı ve 2 işçi hastaneye kaldırıldığını söyleyen DİSK Örgütlenme Daire Başkanı İsmail Yurtseven; "Emekçileri düşman ilan edip yasal haklarını kullanmalarını engelleyen, yasadışı davranan sermaye sahiplerini ise koruyup kollayan anlayışları bir kez daha şiddetle kınıyor, yasadışı uygulamaların sonlandırılmasını, grev kırıcılığına yönelik her türlü girişimden vazgeçilmesini ve işçi haklarına saygı gösterilmesini istiyoruz. DİSK 46 yıl önce, 13 Şubat 1967 yılında İstanbul'da kurulduğu günden bugüne, kendini yalnızca üyelerinin çıkarlarını korumakla sınırlamayıp, tüm topluma karşı sorumlu olduğunu bilerek hareket etti. DİSK, ülkenin tüm sorunlarını kendi sorunu olarak gördü, toplumun örgütlü ve öncü gücü olmanın bir gereği olarak bu görevini 46 yıldır bin bir türlü baskı, tutuklama, kapatma davaları, işkenceler, cezaevleri ve antidemokratik yasalarla engellenmesine karşın yerine getirmeye çalıştı" şeklinde konuştu.
Yurtseven; "İşte bu nedenledir ki DİSK, sınıf ve kitle sendikacılığının bugün yok edilip yerine yandaş sendikacılığın ve ABD direktifleriyle AKP şemsiyesi altında totaliter bir rejimin kurulmaya çalışıldığı bu süreçte de yine alanlardadır. DİSK kurulduğunda ihtiyaçtı, bugün daha büyük bir ihtiyaç. DİSK'e sahip çıkmak bugün de demokrasiye, hak ve özgürlüklere sahip çıkmaktır. Kuruluşumuzun 46. yıldönümünde yine alanlardayız. 13 Şubat 2013 tarihinde saat 14:00'da Çorlu'da Cumhuriyet Meydanı'nda grevdeki Daiyang-SK işçileriyle dayanışma içinde ve omuz omuza olacağız. 13 Şubat'ta Tekirdağ ve Çorlu halkını grevci işçilerle dayanışmak için Cumhuriyet Meydanı'nda olmaya çağırıyoruz" dedi.

06.02.2013 20:08:32 TSI

Editör: Wan Haber