DİSK-AR’ın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı Harcama Kalıbı, TÜİK madde fiyat ortalamaları ve 4 kişilik bir hanenin sağlıklı bir biçimde alması gereken kalori miktarı üzerinden hesaplayarak hazırladığı raporun sonuçlarına göre, 4 kişilik bir hane için açlık sınırı 1,283 lira, insanca yaşam sınırı ise 4.057 lira olarak gerçekleşti.


Araştırmanın sonuçlarına göre sağlıklı beslenmek için 4 kişilik bir hanenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken günlük gıda harcaması 42,77 lira düzeyine çıktı.

Aynı hesaplamaya göre 4 kişilik hanenin sağlıklı beslenmek ve insanca yaşayabilmek için yapması gereken asgari harcama tutarı ise aylık 4.057 lirayı buluyor. Ailenin gereksinimlerini karşılamasında gıda ve içecek için ayırması gereken tutar 1.283, giyim ve ayakkabı için ayırması gereken tutar 254 lirayı buluyor.

Diğer harcama kalemleri ve ayrılması gereken tutarlar ise, kira, su, elektrik için 1.148 lira, mobilya, ev bakımı için 232 lira, sağlık için 90 lira, ulaştırma için 396 lira, haberleşme için 174 lira, eğlence ve kültür hizmetleri için 89 lira, eğitim için 79 lira, lokanta, yemek için 168 lira, çeşitli mal ve hizmetler için 143 lira olarak hesaplandı.

BİR HAFTA GEÇİNEBİLMEK İÇİN BİR AY ÇALIŞMA
Bu verilere dayanarak yapılan hesaplamalarda, eşi çalışmayan, iki çocuklu bir asgari ücretli işçinin ailesi ile birlikte aç kalmadan yaşaması mümkün olmadığını gösterdi.

Söz konusu işçi asgari geçim indirimi dahil 891 lira asgari ücret geliri ile başka bir harcama yapmasızın ancak 21 gün ailesi ile birlikte sağlıklı ve dengeli beslenebiliyor ve kalan 9 gün ise açlığa mahkum oluyor.

Asgari ücretli, tüm ihtiyaçlarını karşılamak istediğinde ise geliri sadece 6,5 gün yetebiliyor. Yani asgari ücreli bir haftalık ücret için dört hafta çalışıyor. (ajanslar)

Editör: Wan Haber