Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu'nun; Türkiye'nin Filistin politikasının ABD'de hayal kırıklığı oluşturduğu şeklindeki açıklamalarına tepki göstererek "ABD'deki hayal kırıklığı bu kadar önemli mi? Filistin konusunda kim hayal kırıklığına uğrarsa uğrasın, biz Filistin halkının yanında olduk, olacağız" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli eğitim Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Görüşmeler sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir konuşma yaparak milletvekillerinin eleştirilerine cevap verdi. Türkiye'nin tarihin akışı içinde yer alacağını ifade eden Bakan Ahmet Davutoğlu, Arap Baharı sırasında Türkiye'nin aldığı pozisyonun eleştirildiğini hatırlatarak, "Biz tarihin arkasından koşmayacağız. Tarihi akışı anlayacağız ve tarihi akışı yöneteceğiz" diye konuştu.
"İnsanlıkla bütünleşerek dış politika yürütmek istiyoruz" diyen Bakan Davutoğlu, "Kader birliği yaptığımız ülkelerle birlikte yürümek istiyoruz. Orada esen her rüzgar bizi etkiler. Mülteciler politikamızı tenkit ettiniz. Suriyelilere kapımızı açmamızı tenkit ettiniz. Çünkü siz olaylara dışarıdan bakıyorsunuz, oryantalist bakıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu. Kendilerinin hiçbir zaman oryantalist bir tutum içinde olmayacaklarını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye politikasının etnik bir mesele olmadığına dikkat çekti.
"Biz nereye gidersek gidelim sılahi rahim diye gidiyoruz" diyen Davutoğlu, "Gazze'de büyük bir hissi yoğunluk yaşadık ama aynı hissi yoğunluğu şehit cenazelerinde de yaşadık" diyerek, "Hiçbir zaman şehitlerin kanı ile Gazzeli'lerin kanını iki ayrı teraziye koymayız, onların kanı bir ve tektir" dedi
"KILIÇDAROĞLU İLÜZYONU YAŞIYORUZ"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu da eleştirerek, "Kılıçdaroğlu ilüzyonu yaşıyoruz. Kılıçdaroğlu gerçekten düşünüldüğü gibi Mısır'a, Ramallah'a giderse bu oryantalist bakış açısı bir nebze düzelir diye düşünüyorum. Gitsinler ve görsünler. Yalnız sokağın içine girsinler ve sorsunlar, 'Türkiye hakkında ne düşünüyorsunuz' diye. 'Sayın Erdoğan ve dış politika ile ilgili ne düşünüyorsunuz?' diye sorsunlar. Dünyayı biraz tanıdıklarında görecekler ki, biz bu ülkede özne olarak varız, bu halk ile kader birliği yapmışız, ebediyete kadar da sürdüreceğiz" diye konuştu.
Davutoğlu CHP için, " 'Beşar Esad'ın yanında durduk' dediğinde ne anlatacaklar. 'Mültecilerin Türkiye'ye girmesini istemedik' dediklerinde ne cevap alacaklar merak ediyorum" diyerek CHP'nin Ortadoğu'yu içeriden tanıması gerektiğini ifade etti.
"SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ REVAKLAR EBEDİYETE KADAR KALACAK"
MHP'li milletvekillerinin açıklamalarına da cevap veren Bakan Davutoğlu, Türk Konseyi'nin 2011 yılında AK Parti tarafından kurulduğunu söyleyerek, "Orta Asya ile ilgili her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz, ilgileniyoruz" şeklinde konuştu. Davutoğlu, Suudi Arabistan'daki revakların da yıkılmayacağını söyleyerek, "Osmanlı kalelerinin yıkıldığını söylediniz, sessiz kalmakla itham ettiniz. Ecyad Kalesi Ocak 2000'de MHP iktidarı döneminde yıkıldı. Revaklar da yıkılmayacak merak etmeyin. Bizim taahhükümümüzde revaklar orada ebediyete kadar kalacak. Bu konuda da sırf bunu garanti altına almak için Suudi Arabistan yönetimi revaklarla ilgili bütün mimari işlemi bir Türk şirketine verdi" şeklinde konuştu.
CHP'li Faruk Loğoğlu'nun 12 Aralık tarihinde Reuters'e yaptığı açıklamayı da eleştiren Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Diyor ki, Sayın Loğoğlu 'İsrail ile ilişkilerimiz Türkiye'nin bu bölgede oynayacağı rolün temel taşıdır, yapı taşıdır, tutkalıdır. İsrail ile ilişkilerin durumu şimdiki gibi olduğu zaman biz Ortadoğu denkleminin dışında kalıyoruz, çatışmanın bir tarafı oluyoruz. Türkiye muhtamelen bir çok kişinin düşündüğü liderlik yolunu oynadığı için Washington'daki birçok çevre dile getirilmeyen bir hayal kırıklığına neden oldu'. ABD'deki hayal kırıklığı bu kadar önemli mi? Filistin konusunda kim hayal kırıklığına uğrarsa uğrasın, biz Filistin halkının yanında olduk, olacağız. Sayın Korutürk gitsin bir de Sayın Loğoğlu'yla konuşsun 'ABD adına nasıl konuşuluyor' diye."
Davutoğlu konuşmasının sonunda ise CHP'li milletvekillerine doğru dönerek, "Hiç merak etmeyin 2023'te bu ülkenin yükselişini göreceksiniz. 2071'de zaten küresel bir gücün içinde onurlu vatandaşlar olarak yaşayacaksınız. Bizi kimse bölemez, bölemeyecek" dedi.
"KILIÇDAROĞLU'NUN ÖNCELİKLE ÜSLUP VE EDEP DERSİ ALMASI LAZIM"
Davutoğlu'nun açıklamalarının ardından ise CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ve CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan söz alarak Davutoğlu'nun eleştirilerine tepki gösterdi. Davutoğlu ise daha sonra tekrar söz alarak kısa bir konuşma daha yaptı. Davutoğlu, "Aslında tam da düşündüğüm metodun etkili olduğunu anlıyorum. Çünkü aramızdaki yöntem, üslup, edep farkı çok açık ortaya çıkıyor" diyerek konuşmasına başladı. Kendisinin kimseye edep dışı bir söz etmediğini fakat Kılıçdaroğlu'nun basına yansıyan sözlerinin sansürlenmek zorunda kalındığını ifade eden Davutoğlu, "Ben burada onu söylemekten haya ederim Sayın Tarhan. Ve okuyun, siz onun konuşmalarını dinleyin ve ondan sonra burada bana gelip konuşun. Sayın Kılıçdaroğlu'nun öncelikle üslup ve edep dersi alması lazım. Bunu defaatlerce söyledim. Bu ülkenin saygınlığını nerede nasıl koruduğum yetkisine gelince bunu takdir edecek olan yegane merci yüce millettir ve tarihtir. Onun takdirini yapıyor zaten" şeklinde konuştu. Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Çünkü biz milletle bütünleşiyoruz, çünkü biz tarihle bütünleşiyoruz. Çünkü biz bunu yüksek bir ahlak ve edeple yapıyoruz. Sizlerse milletten kopuksunuz, tarihten kopuksunuz, Ortadoğu halklarından kopuksunuz, Balkanlardan kopuksunuz, Orta Asya'dan kopuksunuz. Korkulara dayalı bir Türkiye çıkarmak istiyorsunuz. Buna izin vermeyeceğiz. Bu ülkeyi korkularla, dürtülerle sindirme dönemi bitti. Bizim yükselişimizden rahatsız olanlar, benim ismimi zikrederek dışarıda rahatsızlık ifade edenlerle, Türkiye'de ismimi zikrederek dışarıda rahatsızlık ifade eden sizleri yanyana getirdiğinizde kimlerin hangi safta olduğunu görebilirsiniz. Bize en büyük öfkesi İsrail duyuyor doğru, çünkü zulme karşı duruyoruz. Bize öfke Beşar Esad duruyor doğru, ama bizi Suriye halkı biliyor. Onun için herşeyden önce devlet adabı ve yetkinliği içinde bir üslup benimsemek zorundasınız."
"İNADINA TEK VATAN, TEK MİLLET, TEK COĞRAFYA"
Genel Kurul'daki görüşmeler sırasnıda ise BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken'in konuşmasından sonra AK Parti İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan Baluken'e tepki gösterdi. Gülay Dalyan'ın "İnadına tek vatan, tek millet, tek coğrafya" diye bağırdığı görülürken, Dalyan'ın bu tepkisi AK Parti sıralarından ise alkış aldı.
(AT-ÖK-Y)

16.12.2012 17:00:21 TSI

Editör: Wan Haber