Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, Fransa'da öldürülen 3 PKK'lı kadınla ilgili olarak, "Bizim istediğimiz, Fransız yetkililerden konuya ilişkin ayrıntılı bilgilerin aktarılmasıdır. Bu çerçevede emniyet makamlarımız doğrudan kendi muhatapları ile temas etmiştir" dedi.
Ünal, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında Fransa'da öldürülen 3 PKK'lı kadınla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3 PKK'lının öldürülmesinden sonra Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nin 'Ölenlerden biriyle görüşüyordum' açıklamasına istinaden yaptığı açıklamaların hatırlatılması ve Fransa'dan izahat istenip istenmediğinin sorulması üzerine Ünal, çağrının en üst düzeyde bir girişim olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Ünal, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından sonra bazı temasların yapıldığını belirterek, Büyükelçilik nezdinde bazı girişimlerin başlatıldığını ifade etti. Fransa ile adli sürece ilişkin olarak Ünal, "Bizim istediğimiz, Fransız yetkililerden konuya ilişkin ayrıntılı bilgilerin aktarılmasıdır. Bu çerçevede emniyet makamlarımız doğrudan kendi muhatapları ile temas etmiştir. Soruşturmayı tamamlaması gereken taraf Fransa'dır" diye konuştu.
Ünal, Fransa'da ölen 3 PKK'lının adli sicillerinin olup olmadığı sorusu üzerine, "Üç kadından Sakine Cansız'ın 2005 yılından beri kırmızı bültenle arandığı bilgisi mevcut. Ama diğerleri hakkında değişik ülkelerde adli sicilleri tabiatıyla mevcut" ifadelerini kullandı.
Ünal, Fransa'nın Mali'ye hava operasyonuna Türkiye'nin nasıl baktığı sorusu üzerine, Mali'nin en kısa sürede birlik ve beraberliğini, barış ve istikrara kavuşmasını istediklerini söyledi. Ünal, Mali'ye Fransa'nın hava operasyonuna yönelik olarak, "Tek taraflı harekat ve harekatları hiçbir zaman kabul etmeyiz. Bizim buradaki temel noktamız, Mali halkının istikrarıdır. Mali halkının bir an önce refahına ve huzuruna kavuşmasıdır" dedi.
Ünal, Somali toplantısının Ankara'da 18 Ocak tarihinde düzenleneceğini belirterek, üye ülkelerin ve gözlemci ülkelerin Somali toplantısına katılacağını söyledi. Ünal, Somali'de yaşanan son gelişmelerin uluslararası kamuoyunun politikalarının Türkiye'nin Somali'deki çalışmalarının toplantının gündeminde olacağını ifade etti.
Ünal, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun ABD ziyaretinde İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon ile görüşüp görüşmediği sorusu üzerine, Ayalon ile temas olmadığını ifade etti. Ünal, Sinirlioğlu'nun Dışişleri Bakan Yardımcısı Burns, Müsteşar Yardımcıları Phil Gordon, Beth Johns ve Enerji Özel Temsilcisi ile görüştüğünü belirterek, ikili ilişkilerin, bölgesel konuların gündeme geldiğini söyledi. Ünal, 'Avrupa ülkeleri ile terörle mücadele konusunda bir strateji değişikliği olacak mı?' sorusuna ise, Avrupa ülkeleri ile birçok konuda istişarelerin devam ettiği yanıtını verdi.
Suriyeli sığınmacılar için koordinatör vali atanmasına ilişkin olarak 'Osmanlı Valisi' yakıştırmaları yapıldığının hatırlatılması üzerine Ünal, Koordinatör Vali'nin Suriyeli vatandaşların eğitim ve eşgüdümünden sorumlu olarak atandığını, insani yardımlar konusunda sorumlu olacağını ifade etti.
Pakistan'daki gelişmeleri de değerlendiren Ünal, Türk şirketinin rüşvet verdiği iddialarının yabancı haber ajansları kaynaklı olduğunu belirtti. Ünal, Türk şirketinin dava konusu olan 15 termik santralin bir tanesi olduğunu söyleyerek, "Türk şirketi, Mart ayında gemilerine ilişkin mağduriyetini gidermek için değişik girişimler başlattı. Benim gördüğüm kadarıyla Pakistan Yüksek Federal Mahkemesi'nin kararında yolsuzluk kuşkusunun ötesinde bir bulgu olmadığını anlıyorum" ifadelerini kullandı.
(AUÖ-CC-Y)

16.01.2013 14:22:55 TSI

Editör: Wan Haber