Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İzmir'de tarihi Hisar Camii, Beth İsrael Sinagogu ve St. John Kilisesi'ni gezerek barış ve hoşgörü mesajları verdi.
Büyükelçiler Konferansı nedeniyle İzmir'de temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet, Valilik ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ziyaretinin ardından Kemeraltı'na gidip yemek yedi ve Kızlarağası Hanı'nda ikram edilen kahveyi içti.
Bakan Davutoğlu, İzmir Musevi Cemaati Başkanı Jak Kaya'yı dinledikten sonra, "İzmir'i farklı kılan özelliklerden birisi kültürel ve dini hoşgörünün burada asırlarca yaşamış olmasıdır. İzmir'in bu özelliğini korumak bizim için de bir kültür mirasıdır. Birçok seyyah doğudan ve batıdan İzmir'i anlatırken hep bu vurguyu yapar. Hükümetimiz dışişleri camiası olarak da sizin bu şekilde sorunlarınızı her zaman dinlemeye hazırız" dedi.
Yanında eşi Sare Davutoğlu olduğu halde önce tarihi Hisar Camii'ne giden Bakan Davutoğlu, ardından Güzelyalı'daki Bet Israel Sinagogu ve Alsancak'taki St.John's Kilisesini ziyaret etti.
İzmir Musevi Cemaati Başkanı Jak Kaya, Bakan Davutoğlu'na Beth İsrael Sinagogu'nun tarihi hakkında bilgi verdikten sonra, geçen yıl Vakıflar Yasası'nın çıkması sayesinde İzmir Musevi Cemiyeti Vakfı olduklarını ve tarihi sinagog ve havralarını restore etme ve onarma imkanına kavuşmaları nedeniyle teşekkür etti.
Bunun üzerine teşekküre gerek olmadığını belirten Bakan Davutoğlu, şunları söyledi: "Ne zaman dünyada bir zulüm olduysa biz etnik, dini, mezhep ayrımı gözetmeksizin yardım elimizi uzattık. Vatanımızı onlara açtık. Musevi vatandaşlarımızın doğal haklarını sayın Başbakanımızın dediği gibi mallarını tescil ettirmek de bizim devlet olarak zaten normal bir hizmetimiz olarak görülmesi icap eder. Tarihine baktığımda bu mabedin, Sultan Abdülhamit'in izniyle kurulmuş, fermanıyla kurulmuş ve bugüne kadar intikal etmiş. Bu bizim kültürel çeşitliliğe dini özgürlüğe ne kadar Osmanlı dönemlerinden bu yana ne kadar ehemmiyet verdiğimizi gösterir. Biraz önce de zikrettiniz, burayı ilk ziyaret eden bakan olarak zikrettiniz. Buna da gerek yok. Mutlaka daha çok ziyaretler olmuştur, olacaktır."
Kültürel çeşitliliğin korunmasına önem vereceklerini anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün hükümetimiz ve dışişleri camiası olarak da sorunlarınızı her zaman dinlemeye hazırız. 1492'de ilk buraya Musevi cemaatinin olmasına vesile olan İspanya'daki büyük ve acı olaylarda da o zaman Musevi cemaati ülkemize gelmişti ve eşit vatandaşlık haklarına sahip oldular. Her zaman sizin bu geleneğinizin sürmesine de katkıda bulunacağız."
Bakan Davutoğlu, sinagog ziyaretinin ardından Alsancak St. John Kilisesi'ne kısa bir ziyarette bulundu. Kilise yetkililerden bilgi alan Davutoğlu, buradan da AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nın Salhane'deki yeni binasına geçti.
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay'dan çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Davutoğlu, önümüzdeki yerel seçimler nedeniyle teşkilatın çok sıkı çalışması gerektiğini söyledi.
Yerel seçimler sınavına büyük bir azimle hazırlanacaklarını anlatan Davutoğlu, "Türkiye'nin bu en fazla yükselen şehri olan İzmir'de yerel yönetimlerin ehil ellere geçmesi çok önemli. İnşallah bunu hep beraber başaracağız" dedi.
Bazı konuşmaların gönülden geldiğini belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Gönülden gelenler etkisi olur. İzmirliler tarihleri ile ne kadar gurur duyarsa o kadar azdır. Önümüzde yeni sınavlar var. Yerel yönetim seçimlerine büyük azimle hazırlanacağız. İzmir en güzel hizmetleri hak ediyor. Türkiye'nin yükselişinden en fazla payı alması gereken şehir İzmir. İzmir, Ege'de tarih bakımından merkezi bir şehir. Başarıyı hep birlikte gerçekleştireceğiz. İzmir'in ehil ellere teslim edilmesi gerekiyor. İzmir'de kadın ve gençlik kollarımızın dinamizmi en yüksek seviyede. Ancak daha da dinamik olacağız. İzmirlilere güveniyoruz. Parti teşkilatına da güveniyoruz. Demokrasinin kalesi İzmir'de partimizin büyük başarı sağlayacağına inanıyorum."
Ziyarette AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Davutoğlu'na üzerinde, "AK Parti İzmir İl Başkanlığı" yazan kahve takımı hediye etti.
(HD-HO-Y)

07.01.2013 16:28:34 TSI

Editör: Wan Haber