İlk kez İzmir'de yapılan Balkan Toplantısı'na, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bakan Yardımcısı Naci Koru, AK Parti İzmir Milletvekilleri Rıfat Sait ve Ali Aşlık, Balkan ülkelerindeki büyükelçiler, Dışişleri bürokratları ile Ege Bölgesi'nde faaliyette olan Balkan derneklerinin başkanları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyon üyesi Rıfat Sait yaparken, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise Türkiye'nin dış politikasında Balkanlar'ın önemini anlattı. Toplantının moderatörlüğünü Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru'nun yaptığı ikinci bölümünde, Balkan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bölgedeki ilgili oldukları ülkelerin ve derneklerinin sorunlarını dile getirdiler. Soruları tek tek dinleyen Bakan Davutoğlu, her bir soruya detaylı açıklamalarla cevap verdi. Zaman zaman ilgili Balkan ülkesindeki büyükelçiye de söz veren Bakan Davutoğlu'nun, Balkanlar konusundaki bilgisi dikkat çekti. Balkanları köy köy anlatan Davutoğlu'nun bu bilgisine Balkan derneklerinin temsilcileri de hayran kaldı. Konuşmasında Torbeşleri detaylı anlatmasına şaşıran bir Torbeş dernek başkanı, Bakan Davutoğlu'na teşekkür etti.
Toplantı sonunda Balkan derneklerinin başkanları, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. Bazı dernek başkanları da, bölgeleri ile ilgili tarihi kitapları toplantı sonunda Bakan Davutoğlu'na hediye etti. Nüfusunun büyük bir bölümünü Balkan göçmenlerinin oluşturduğu İzmir'de böylesine önemli bir toplantının yapılması, sivil toplum kuruluşları temsilcileri tarafından takdirle karşılandı.
(EA-ERG-Y)

07.01.2013 10:25:37 TSI

Editör: Wan Haber