Bakan Davutoğlu, Van’ın Erciş ilçesinde Cami Meydanı’nda düzenlenen mitingde on binlere seslendi. Alkışlarla karşılanan Davutoğlu, yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik mesajları verdi. Erciş’in irfan şehri, ilim şehri, edep şehri olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, “Gerçekten biz Erciş’in sevdalısıyız, Van’ın sevdalısıyız. Bu toprakların her karışının, her bir insanının, her bir sokağının, her bir şehrinin sevdalısıyız. Selam olsun Erciş’e, selam olsun bu ak insanların, yürekli insanların diyarına. Erciş bizim için medeniyetimizin giriş kapısıdır. Erciş gönüllerimizin sevdasıdır. Selam olsun Erciş’e. Erciş tevhidin de merkezidir. Her anlamda tevhidin. Hem ilahi kelam olarak tevhidin, hem de bu topraklardaki kardeşliğin vahdeti olarak tevhididir. Bakınız son olarak Erciş’e ikinci depremin gününde gelmiştim. O depremi sizlerle, kardeşlerimle birlikte yaşadım. Bizim son 12 yılda bu ülkede yapılanları ve bu ülkenin ulaştığı ve eriştiği kudreti en iyi Vanlılar, Ercişliler takdir eder. Şimdi geldiğimde o günle karşılaştırdığımda farkı görüyorsunuzdur. O zaman insanların gözlerinde kayıpların verdiği hüzünler vardı. O acılara rağmen bizi bağrınıza basmıştınız, kucaklaşmış ve birlikte ağlamıştık. Ama bugün sizlerin yüzlerini gülerken gördüğüm için Allah'a hamd ediyorum. Bu millet o kadar aziz ki, bir uzvu yaralandığında topyekün harekete geçer. İktidarımız tüm insanların acısını paylaşır ve her türlü sıkıntısında yanında olur. Bizim iktidarımızın farkı budur. Devleti devlet yapan vatandaşını aç ve açıkta bırakmamaktır. Depremde 28 bin konut yapıldı. Her bir dersliğin yerine 3 derslik yapıldı. Kamu binaları yenilendi. Şimdi soruyorum bu acıyı paylaşırken sizinle olan bizler, acı sonrasında tüm ihtiyaçlarınızı yerine getiren Başbakanımızdan hükümetimizden razı mısınız? Bu hükümetin, vatandaşların arasında yarattığı tefrikayı bitirmek için başlattığı çözüm sürecinden memnun musunuz? Bu ülkede kardeşliğin egemen olmasını istiyor musunuz? Biz de yürekten söylüyoruz ki bu talepleriniz yerine gelene kadar gözümüze uyku haramdır" dedi.


Davutoğlu, birilerinin çözüm sürecini durdurmaya çalıştığını fakat bölge insanının milli birlik politikasına sahip çıktığını ve çıkmaya da devam ettiğini belirterek, Mart ayı içinde çok önemli üç günün bulunduğunu söyledi. Bakan Davutoğlu, “Halepçe'deki Kürtlere, insanlık vicdanını kanatan şekilde kimyasal silah kullanılmasının yıl dönümü. Halepçe'deki şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Allah bir daha hiçbir kardeşimize, dindaşımıza, insanımıza Halepçe gibi katliam yaşatmasın. Dün ve bugün Van’da da önemli misafirlerimizi ağırladık. Dün, İran ve Azerbaycan Dışişleri bakanlarıyla Van’da bir araya geldik. Bugün Barzani'yi ağırladık. İşte bizim ulaşmak istediğimiz ufuk bu. Hangi dili konuşursa konuşsun bu toprakların bütün insanlarına saygımız sonsuzdur. Ama kim kendi halkına kimyasal silah kullanırsa, hangi dilden ve kimlikten olursa olsun onun karşısında olacağız. Nerede olursa olsun insanlar bir acı yaşandığında, bilsinler ki Anadolu toprakları onların da topraklarıdır ve bağrımız onlara sonuna kadar açıktır. Nasıl Halepçe'de olan katliamda gelen insanlara kucağımızı açtıysak, aynı şekilde kendi halkına acı çektiren Esed'in de karşısında duracağız. Suriye 'den gelen insanları bağrımıza basan politikadan razı mısınız? Zalimin karşısında durmamızdan, Somali'ye, Bosna 'ya sahip çıkmamızdan razı mısınız? Allah ezanları bu topraklarda susturmasın. Ezanların susmasının sağlanmak istendiği topraklara ulaşacak kadar bizleri güçlü kılsın. Gelecek hafta Çanakkale destanının yıl dönümü. Van'dan Edirne 'ye kadar Musul'dan Erbil'e, Saraybosna'ya kadar, Yemen'den Kırım'a kadar bütün topraklardan yüz binlerce ecdat Çanakkale’ye doğru omuz omuza yürüdü. Bu ülkede ezan susmasın, iman cevheri yok olmasın diye savaştı. Giderken sağına ve soluna bakmadan yanındakiler Kürt mü, Türk mü diye sormadan hep birlikte şahadete yürüdüler. Tek bir ideal için tek yürek olarak yürüdüler. Biz de onların torunları olarak hep beraber Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Boşnak'ı her bir etnik kökenden insanlarımıza Çanakkale bilinciyle yürüyeceğiz. Geçen yıl istendi ki hükümet sarsılsın, iftiralarla sarsıntı geçirsin ama bunu başaramadılar. Geçen yıl yani 2013 yılı çözüm süreciyle anılacak, hiçbir gencimizin toprağa düşmemesiyle anılacak" şeklinde konuştu. 


AK Parti Erciş Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas ile Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar’a da destek isteyen Davutoğlu, alkışlar arasında alandan ayrılarak Van’a hareket etti.

2-001.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

8.jpg

7.jpg

9.jpg

10.jpg

Editör: Wan Haber