Diş Hekimi İsmail Özen, bruksizm (diş gıcırdatma) hastalığına karşı diş kayıplarını önlemek için gece plağı tedavisi yapıldığını söyledi.
Genelde yetişkinler olmak üzere çocukların yüzde 15'inde görülen diş gıcırdatma hastalığı diş sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar ise bu tür rahatsızlıkları olan kişilere diş kaybı yaşamaması ve rahat bir uyku geçirmesi için gece plağı öneriyor. Diş Hekimi İsmail Özen, diş gıcırdatmasının genelde stresli olunduğu zamanlarda ve öğrencilerin sınav dönemlerinde rastlandığına dikkat çekerek, "Genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma sonucu yüzlerinde yorgunluk hissi ile uyanırlar. Kulak ağrısı, çenenin arka bölgesinde ağrı, kaslarda ağırlık, yorgunluk meydana gelir. Bu anlamda diş ve çeneyi koruma için diş plakları yapıyoruz. Bu plakları gece yatarken takıyorlar ve dişlerin bir birine olan temasını bu şekilde engellemiş oluyoruz. Kullanımı kolay ve etkili bir tedavi yöntemi" dedi.
Plak sayesinde diş gıcırdatması nedeniyle çıkan rahatsız edici boyuttaki sesinde önlenebildiğini ifade eden Özen, bu sayede dişini gıcırdatan kişinin yanında veya aynı oda da kaldığı kişileri de rahatsız etmemiş olacağına dikkat çekerek, "Bu plakların her hangi bir tehlikesi yok. Sadece dişlerin birbirine temasını 1-1,5 milimetre kadar engellemiş oluyor. Yani nefes almaya engeli yok. Genelde çocuklarda bu uygulanılmıyor. Diş gıcırdatma çocuklarda pek rastladığımız bir konu değil. Diş gıcırdatması genelde yetişkinlerde oluyor" diye konuştu.
(Nİ-SLH-Y)

09.02.2013 12:23:52 TSI

Editör: Wan Haber