Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada Muhittin Zenit ve Özkan Mumcutahliye edildi. Zenit, duruşmada "Hrant Dink, bu ülkede çok insandan daha şerefli ve üstün bir insandır. Kişisel olarak söylemiyorum ama devlet olarak bir insanın ölmesine göz yumduk" demişti.

Kamu görevlilerine açılan dava ile birleştirilen Hrant Dink cinayeti davasının ilk duruşması bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. 19-21 Nisan tarihleri arasında görülecek duruşmada 8’i tutuklu 34 sanık ilk kez hâkim karşısına çıktı. 2014 yılında şüpheli sıfatıyla ifade veren dönemin İstanbul Eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek de sanık sandalyesinde. 

Muhittin Zenit kimdir?

2003 yılı temmuz ayında Trabzon Emniyeti’nde memur olarak göreve başladı. Erhan Tuncel’le yaptığı telefon konuşması ortaya çıktı. 15 Şubat 2006 tarihi F4 raporunda “Hayal, ne pahasına olursa olsun Dink’i öldürecek” evrakı altında imzası var.

Zenit’in, Dink cinayetine dair elde ettiği bilgilerin tamamını aktarmadığı, Hayal ve üyesi olduğu örgütün kararlılığını bildiği ve cinayet tasarısındaki değişiklikleri evraklara aktarması ve örgüte operasyon yapmadığı iddiasıyla yargılanması talep ediliyordu.

Muhittin Zenit, Dink cinayetinden sonra ne demişti?

Dink’in öldürülmesinin ardından polis memuru Muhittin Zenit ile polis muhbiri Erhan Tuncel arasındaki telefon görüşmesinde şu ifadeler yer almıştı:

- Zenit: Ne oğlum, direkt kafaya sıkmışlar.
 - Tuncel: Öldü mü?
 - Zenit: Tabii canım. Tek farklılık, kaçmayacaktı ama bu kaçtı.
 - Tuncel: Yakalandı mı peki?
 - Zenit: Yok canım.
 -Tuncel: Hımmm... Zannetmiyorum abi bunların olduğunu ya.
 - Zenit: Valla bilmiyorum.
 - Tuncel: Yani şeyden değil de. Bizim yani devlete karşı boynumuz kıldan incedir. Paylaşırız.
 - Zenit: Kardeş şimdi konuştuğumuzla o. Birbirinden farklı da.
 -Tuncel: Konuştuğumuz farklı da, herkesin hedefinde vardı.
 - Zenit: Biliyorum ben. Sen şimdi benle muallaklı konuşuyorsun. Koyayım **na  gebermişse gebermiş. ‘Onu kim gebertti?’ diye sorgulamıyorum. O konuda samimiyetimden şüphe duyuyorsan o ayrı bir şey.
 - Tuncel: Yok abi yok kesinlikle. Eğer bizle alakalıysa araştırırım ederim, getirir uygun bir şekilde size de teslim ederim yani.
 - Zenit: Ulan oğlum niye getiriyorsun? Getirmenin ne gereği var?

Özkan Mumcu kimdir?

 2004 yılı Ekim ayında Trabzon Emniyeti’ne atandı. Komiser yardımcısı ve sonrasında komiser olarak görev yaptı. Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklu.

Editör: Wan Haber