AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Avukat Halit Advan, istifa dilekçesinin kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın askeri olduğunu ve nerede görev verilirse her zaman yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz günlerde yaptığı 'Dindar Kürtler BDP'ye oy veriyor' açıklamasının ardından AK Parti tarafından eleştiriye maruz kalarak istifa eden AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan'ın bir süredir partisinin genel merkezinde bekletilen istifa dilekçesi kabul edildi. İstifasının kabul edilmesinin ardından Diyarbakır'a gelen Advan, AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı'nda yaptığı basın açıklaması ile partililerle vedalaştı. Vedalaşmaya AK Parti'li belediye başkanları, ilçe başkanları ve çok sayıda partili katıldı. Advan, AK Parti İl Başkanlığı'nda yaptığı veda konuşmasında partilerine karşı bir kırgınlığının olmadığını söyledi. Konuşması partililer tarafından sık sık alkışlarla kesilen Halit Advan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın askeri olduğunu ve nerede görev verilirse, orada görev yapmaya da hazır olduğunu belirtti. Gördüğü lüzum üzerine istifa ettiğini ifade eden Advan, AK Parti'ye her zaman destek vereceğini ifade etti. Advan, "Bizler başından itibaren AK Parti sevdalısı olarak siyasette olduk. Bundan sonra da AK Parti sevdalısı olarak, siyasetimizi, yaşamımızı devam ettireceğiz. Elbette ki görevler, gelip geçicidir. Bugün var olan bazı görevler, yarın başka bir kardeşimiz tarafından devam ettirilecektir. Bu manada ben, bizden sonra göreve devam edecek arkadaşlarıma başarılar dileyeceğim. Onlara destek olmaya gayret edeceğim. Görev ve makamı asıl sahibi genel merkezimize teslim etme zamanı geldiğini hissettik ve genel merkezimize görevimizin sona ermesi gerektiğini ifade ettik. Gördüğümüz lüzum üzerine istifa dilekçemizi sunduk, sayın genel başkanımızın da teveccühüyle bir görev yapmıştık, bundan sonraki süreçte de bizler AK Parti'nin bir neferi olarak, bu davanın bir askeri olarak, basit bir seçmeni ve sandık kurulu üyesi olarak görevimizi her şekilde yapmaya hazır olacağız" diye konuştu.
Bölgede dindar kesiminin yoğun olduğuna dikkat çeken Halit Advan, AK Parti'nin de bu bölgede muhafazakarların yoğun bir biçimde oylarını aldığı söyledi. Advan, "Hepimiz biliyoruz, bu bölgenin insanları inançlı insanlardır. Bu bölgenin insanlarının dindarlığı konusunda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu bölge dindar insanlardan müteşekkildir. Bu dindar insanlar AK Parti'ye de başka partilere de oy verirler. AK Parti'ye oy veren insanların dindar olduğu kadar, başka partilere de oy veren insanların dindar olduğu konusunda benim görüşlerim hiçbir şekilde değişmemiştir. Bizler AK Parti olarak muhafazakarların daha fazla oyunu alıyoruz. Bu da kesin bir gerçekliktir. Bundan sonra da bizim hedef kitlemiz onlar olacaktır. Biz olabildiğince o kardeşlerimizle siyaset yapmaya gayret edeceğiz. Ama bu demek değildir ki bu bölgenin insanlarının hepsi dindar değildir. Biz bu görüşümüzü tekrar ifade etmek durumundayız" şeklinde konuştu.

"AK PARTİ BU BÖLGEDEKİ ZULÜMLERİ ORTADAN KALDIRDI"
Advan, AK Parti'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geçmiş dönemlerde meydana gelen bir çok sorunu çözdüğünü belirterek, partilerinin zulmü ortadan kaldırdığını kaydetti. Advan, "Bu bölgede geçmişte yaşanmış çok büyük zulümler var. AK Parti Allah'a şükürler olsun ki, geçmişte yaşanmış o zulümleri ortadan kaldıran bir parti olmuştur. Gerek ayrımcılık, gerek inkar ve asimilasyon konusunda AK Parti Türkiye tarihine imzasını attı. Türkiye tarihinde hiçbir parti mazlum Kürt milletinin üzerindeki asimilasyonu ortadan kaldıran bir tutum içine girmedi. Mazlum Kürt milletinin arkasında duran yine AK Parti oldu. Ben bu manada AK Parti'nin bu yolculuğunun devam edeceğini biliyorum, AK Parti bu manada elinden gelen gayreti yine sarf edecektir. Demokratikleşme hepimizin ortak düsturudur. Demokratikleşme konusunda hiç birimiz, AK Parti'den farklı bir şey beklemeyeceğiz. AK Parti bu bölgedeki ayrımcılığı, inkarı, zulmü, faali meçhulleri, köy yakmaları ortadan kaldıran parti olduğu için, ben şerefle AK Parti'de görev yaptım ve bundan sonra da AK Parti'nin basit bir üyesi olarak, sizlerle birlikte yol yürümeye devam edeceğim" ifadelerini kullandı. Bölge insanın dini açıdan inançlı bir kesim olduğunu aktaran Halit Advan, şöyle devam etti:
"Hiçbir zaman inancımızı sorgulatmayız. Bizler mümin insanlarız, inancımızla ilgili hiç kimsenin tereddüdü yoktur. Bu bölgede Zerdüşt yoktur. Bu bölgede mümin insanlar vardır. Siyasal bir parti olmayan, bir terör örgütünün rüzgarına kapılmış, bazı insanlar olacaktır. Bunların yanlış yolda yaptıkları yolculuk, bizlerin yaptığı haklı davadaki yolculuğu etkilemeyecektir. Terör örgütüne bulaşanlar, elbette ki devlet ile karşı karşıya gelecektir. Ama AK Parti'liler, kendi dindar çizgilerini sonuna kadar devam ettirecektir".

"MUHAFAZAKAR KİTLENİN BAYRAKTARLIĞINI YAPAN AK PARTİ'DİR"
Yaptığı açıklamalarla istifa etmesine neden olan o sözleri savunduğunu dile getiren Advan, açıklamasının yanlış anlaşılmış olabileceğini ancak hala o açıklamanın arkasında olduğunu belirtti. Advan, "Sayın Başbakanımızın bir an bile bizden ötürü üzülmesini isteyemem. Onun sağlığı benim açımdan çok önemlidir. Başbakanımızın bir anlık sıkıntısı beni yaşam boyu üzer. Ben bu manada Sayın Başbakanımıza, genel merkezimize sıkıntı verebilecek hiçbir şeyi kabul edemem. O gün belki ifade ettiğimiz sözler yanlış anlaşılmış olabilir. Ama ben yine genel merkezimizin emrinde olacağım. Hiçbir şekilde bir darılma ve küsme olmayacak. Bu bir davadır, olabilir belki derdimizi anlatamadık, belki yanlış anlaşıldık ama şu kesindir AK Parti davası ilelebet sürecek. Çünkü muhafazakar kitlenin bayraktarlığını yapan AK Parti'dir. Ben, Recep Tayyip Erdoğan'ın askeriyim. Beni nerede görevlendirirse orada görev yapmaya hazırım. İlk seçimlerde de sandık kurullarında görev alacağım. Bu bölgenin insanları Kürtler, Araplar ağırlıklı olarak dinine bağlı dindar insanlardır. Bizim ağırlıklı seçmen kitlemizde onlardır. Ben bunu özellikle vurguluyorum. AK Parti muhafazakarlardan oy alıyor ama benim endişem bir tespitti. Bu bölgenin son yıllardaki seçmen kaymalarında muhafazakar oylarda küçük de olsa bir kayma söz konusu oldu. Benim bununla ilgili tedbirler alınması için bir ikazda bulundum. Yanlış anlaşılmış olabilirim. Ama benim beyan ettiğim konuda ısrarcıyım. Kürtler, dindar ve muhafazakardır, dinini sonuna kadar yaşamayı severler" şeklinde konuştu.
(ÜN-AKK-AŞ-Y)

16.12.2012 17:15:50 TSI

Editör: Wan Haber