Dinar ilçesinde Kimya Mühendisi Mustafa Koca, orman ekosisteminden esinlenerek canlı organik gübre geliştirdi. Koca, 3 yıl boyunca şeker pancarı ve yonca tarlalarında denediği gübre ile yüksek verim aldı. Organik canlı gübrenin şimdi Antalya'da seralarda kullanıldığı belirtildi.
Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesindeki çiftçilerin yüzünü güldüren Bitki Besleme Uzmanı ve Kimya Mühendisi Mustafa Koca, Antalya seracılarının da umudu oldu. Üç yıldır üzerinde çalıştığı, içinde hiçbir kimyasal madde bulunmayan katı ve sıvı olan canlı organik gübre, ürün verimindeki etkisi yüksek kimyasal gübreleri geride bıraktığı ortaya çıktı. Dinar ve çevresinde yapılan yüzlerce uygulama alanlarında gözle görülür yüksek ürün verimi ve tat kalitesi ile yapılan denemelerde tam sonuç alındı. Canlı organik gübreyi pancarda kullanan çiftçiler kotayı geçerken, digestion değerini de 34 puan yükselttiği, şeker fabrikaları tarafından belgelendi. Ortalama yüksekliği 60-70 santimetre olan yoncada uygulama yapıldıktan sonra boylarının 80-105 santimetreye ulaştığı ve kesim aralığının kısaldığı görüldü. Orman ekosisteminden esinlenerek geliştirdiği canlı gübre ile kanserli toprağı kısa sürede tedavi edebileceğini belirten Mustafa Koca, aynı tarlaya her yıl patates ekilebileceğinin altını çizerek garanti verdi.

ÜRÜN ARTIŞI YÜZDE YÜZ OLDU
Dinar ve çevresinden elde ettiği başarısını Antalya ilçelerinden Kumluca, Finike ve Kaş'ta bulunan seralara da taşıyan Mustafa Koca, bölgede bulunan seralarda canlı organik gübre uygulaması yaptı. Emekli olduktan sonra Dinar'a yerleşen Koca, şöyle konuştu: "Önümüzdeki 10 yıl içerisinde, ülkem insanlarının tükettikleri kimyasalla yetiştirilmiş sebze ve meyveler ile kanser ve benzeri hastalıklar yaygınlaşacak, tedavisi mümkün olmayacak. Bir mühendis olarak, gelecek nesillerimize ve vatanıma kendimi borçlu hissederek bu çalışmamı sürdürüyorum. Uygulama sonrası elde edilen ürün artışı yüzde yüze yakın olmasına rağmen ben yüzde otuz ürün artışı garantisi veriyorum."

DÜNYA PAZARINDA RAKİPSİZ OLARAK YER ALACAĞIZ
Antalya seracılarının da kimyasallar yüzünden sıkıntılı olduğunu belirten ve serasına canlı organik gübre uygulaması yapılan üretici Birol Yılmaz, kimyasal gübre ile üretilen ürünlerin yurt dışı satışlarının daha kolay olduğunu söyledi. Yılmaz, uygulamanın yayılmasıyla birlikte Antalyalı üreticilerin kimyasal ürünleri bırakıp tamamen organik sebze meyve üretmesiyle dünyada lider konuma geleceğini savundu.
(GC-İA-HO-Y)

10.12.2012 16:30:19 TSI

Editör: Wan Haber