Van'da Urartular dönemine ait Dilek Kaydırağı binlerce yıl aradan sonra tekrar sevenlerle buluşuyor.

Urartular döneminde kurbanların ve adakların kesildiği Analı Kız Tapınağı'nın kuzeyinde bulunan ve sevdalılara has yapılan Dilek Kaydırağı'nın 14 Şubat Sevgililer Günü'ne hazırlandığını belirten Rölevi ve Anıtlar Bölge Müdürü Cemil Karabayram, amaçlarının binlerce yıl önce var olan bir geleneği tekrar yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak olduğunu söyledi. Karabayram, "Urartular döneminde yapılan ve sevdalıların yılın belli zamanlarında kullandıkları kaydırak bölümü, kanalın kapanması nedeniyle binlerce yıldır kullanılmıyordu. Bizde Urartular döneminde bir gelenek haline gelen ve o zamanda yaşayan insanlar tarafından kullanılan bu bölümü tekrar kullanılabilir hale getirdik. Amacımız, binlerce yıl önce var olan bir geleneği tekrar yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve sevgiyi vurgulamaktır" dedi.

Dilek Kaydırağı'nın tekrar kullanılabilmesi için çalışmalar başlattıklarını ifade eden Karabayram, yaklaşık 5 ay süren yoğun bir çalışmanın neticesinde, kaydırağın hazır hale getirildiğini söyledi. Bu yıl Sevgililer Günü'nün Perşembe gününe denk gelmesinin ayrıca güzel bir tesadüf olduğunu vurgulayan Karabayram, "Urartular zamanında yılın belli bölümünde yapılan kutlamalar, Perşembe günlerine denk getirilirdi. Çünkü dönemin insanları bahtlarının açılacağına inanarak Perşembe günü öğleden sonra bu kaydırakta 'O Yanım Keçe, Bu Yanım Keçe, Elime Helal Süt Emmiş Geçe' duası eşliğinde aşağıya doğru kayarlardı. Bu yılda 14 Şubat Sevgililer Günü'nün Perşembe gününe denk gelmesini güzel bir tesadüf olarak görüyoruz. Bu nedenle 14 Şubat Sevgililer Günü'nde meşaleler bırakacağımız Dilek Kaydırağı'nın etrafını ve içini, sevginin simgesi olan güllerle donatacağız. Bu özel günde tüm sevdalıları, küskünleri, içinde azda olsa sevgi barındıran herkesi o sevgisiyle buraya bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Binlerce yıl aradan sonra tekrar açılan Dilek Kaydırağı'nda kayan Anıtlar ve Tarihi Eserlerin Koruma Sorumlusu Ayten Oktay da, çok güzel duygular içerisinde olduğunu belirterek, kaydırağın açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi.
(ATL-Yİ-Y)

09.02.2013 13:10:53 TSI

Editör: Wan Haber