Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Argunşah, "Birçok insan kısa mesaj dilinin Türkçeyi bozduğunu düşünmektedir. Bu konuyla ilgili yapılmış hiçbir araştırma yoktur" dedi.
OMÜ Sağlık Kültür ve Daire Başkanlığı Türkçe Topluluğu tarafından düzenlenen "Dil Yarası" başlıklı konferans, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Mavi Salon'da verildi. Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Argunşah'ın konuşmacı olarak davet edildiği konferansa; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Mustafa Argunşah verdiği konuşmasında, "Konferans afişinde 'Dil Yarası' yazısından kanlar sızıyordu. Acaba Türkçemiz gerçekten yaralı ve kötü bir durumda mı, buna bakmak lazım. Dil alanı dışındaki insanlar bile Türkçenin bugünkü durumuna bakıp hayıflanıyorlar. Biz dilciler, Orhun yazıtlarından günümüze kadar gelen bütün metinleri okur ve okuturuz. Ama dilin içerisine girip, bu metinleri kıyasladığımızda dilimizin o kadar yaralı olmadığını görüyoruz. Bugün bu konferansta, özellikle son yıllarda internet ve mesaj dilinin tolum üzerinde oluşturmuş olduğu olumsuzlukları bertaraf etmeye çalışacağım" şeklinde konuştu.
"Bildiğiniz gibi Türkçe tarihsel derinliği olan bir dildir. Sıradan bir dil değildir" diyen Prof. Dr. Argunşah sözlerine şöyle devam etti: "Türkçe yüzyıllar öncesine dayanan, geniş bir coğrafyada konuşulup yazılmış bilim, edebiyat ve kültür dilidir. Destanlardan günümüze gelen bir uzun tarihi olan, o dönemde tıp kitapları ve edebi eserler yazılmış bir dildir. Bugün dünyada yaşayan ilk beş dili saydığımızda Türkçeyi bu sıralamada görebiliriz. Türkçe en eski dillerden biridir, İngilizce yokken Türkçe vardı. Hatta Amerika yokken Türkçe vardı. Türkçe 1500 yıldır kesintisiz yazı dili olarak kullanılır. En eski Çin kaynaklarında Türkçe yazıtlardan bahsediliyor. Yani bizim kaynaklarımızdan daha eski zamanlarda Türkçenin varlığından bahsediliyor. Türkiye Türkçesiyle ilgili birçok endişe var. Dil kirliliğinden bahsediliyor. Bunlarla ilgili düşüncelerimi paylaşacağım. Zaman bazı dillerin aleyhine işliyor, ama Türkçenin değil. Bu asrın sonunda 6000'den fazla dil yok olacak. Nesiller bilinçlendirilirse dilimiz bu yüzyılın sonunda Avrasya coğrafyasında güçlü bir iletişim dili olacak. Bilimsel bir dayanağı olmadığı halde birçok insan kısa mesaj dilinin Türkçeyi bozduğunu düşünmektedir. Bu konuyla ilgili yapılmış hiçbir araştırma yoktur. Bu durumdan sadece biz değil; Almanlar ve İngilizler de dahil olmak üzere herkes şikayetçidir. Avrupa ülkeleri dillerinin İngilizce tarafında istila edilmekte olduğundan korkarken, İngilizcenin ana dili olduğu ülkeler de dillerinin bozulduğunu düşünmekteler. Dünyada dil ölümlerinin arttığı bir gerçektir, ama bunun sebebi konuşucu sayılarının binleri hatta yüzleri aşmaması ve o dilin iletişimi imkansız hale getirmesidir."
Konferans, Prof. Dr. Mustafa Argunşah'a eski OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özbalcı'nın plaket ve çiçek takdim etmesiyle sona erdi.
(SAM-SLH-Y)

17.12.2012 18:40:13 TSI

Editör: Wan Haber