Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Dr. Tabip Gülbay, faaliyet gösterdikleri Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde 2010-2013 yıllarını kapsayan dönemde 100-110 milyon lira tutarında kaynağın yatırıma dönüştürüldüğünü söyledi.
DİKA'nın Siirt Yatırım Destek Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında 2013 yılı mali destek çağrısı hakkında bilgi veren Genel Sekreter Dr. Tabip Gülbay, 2013 yılı mali çağrı desteği ile birlikte 2010-2013 yılları arasında 110 milyon mali destek sağlamış olacaklarını dile getirdi. Bölgedeki yatırımlarla birlikte istihdam sağladıklarını belirten Dr. Gülbay, 2010-2011 yılları arasında 120'si bayan olmak üzere 930 kişiye istihdam sağladıklarını, bunlara 2012 yılı rakamları da eklendiğinde bu rakamın iki katına çıkacağını söyledi. Mali destek programlarına başvuruların 14 Ocak tarihinde başlayacağını ve 18 Mart'ta sona ereceğini belirten Dr. Gülbay, bu başvuruların online olarak yapılacağını ve bu başvurulara ilişkin olarak vatandaşlara yönelik bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini belirtti. Bölgede yatırımların arttırılması için kendi desteklerinin yanı sıra diğer destekler konusunda da yatırımcılara rehberlik yapmaya çalıştıklarını ifade eden Dr. Gülbay, buna örnek olarak IPA kapsamında uygulanacak olan Siirt fıstıkçılığı ve turizm alt yapısının iyileştirilmesi projelerini gösterdi. 2013 yılında üç mali destek programı uygulayacaklarını ifade eden Dr. Gülbay, "İlk mali destek programımız rekabetçi sektörlerin desteklenmesi mali destek programımızdır. 15 milyon 337 bin lira tutarındaki bu programla KOBİ'leri destekleyeceğiz. Asgari destek tutarımız 40 bin lira, azami destek tutarımız ise 500 bin liradır. Siirt'te bir daire fiyatının 100 bin lira olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda yatırım yapacak KOBİ'lere 5 daire tutarında destek veriyoruz. Burada Siirt ve Şırnak illerine özgü mali programlar uygulayarak pozitif ayırımcılık yapıyoruz. Yalnızca Siirt'te uygulayacağımız "Tarımsal Üretimde Su Kaynaklarının Etkili Kullanımı" programının bütçesi ise 3 milyon liradır. Uygulayacağımız bir başka destek programı da "Turizm kent ve sanayi alt yapısının iyileştirilmesi" mali destek programıdır. Bu destekle şehirlerin yaşanabilirliğini, üretici faaliyetlerinde bulunan KOBİ'lerin daha rahat bir alt yapıya sahip olabilmesi için turizm alanlarının kentsel alt yapısının ve organize sanayi bölgelerinin alt yapısının iyileştirilmesine yönelik mali destek programıdır. Bu programın bütçesi de 7 milyon liradır. Bu program kapsamında 50 bin ile 750 bin lira arasında destek vereceğiz. Potansiyel yararlanıcıların ayağına bizzat giderek bunları anlatacağız. Siirt Yatırım Destek Ofisi bunu şimdiden yapmaya başlamıştır" dedi.
Siirt Ffstıkçılığının geliştirilmesi ve turizm alt yapısının iyileştirilmesi projelerine yaptıkları katkıları anlatan Siirt Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ömer Faruk Mergen, Siirt'in alt yapı projelerinde bölgede ikinci durumda olduklarını belirterek, KOBİ'lerde geride olduklarını ve bunu aşmaya çalıştıklarını söyledi. Mergen, "AB kapsamında uygulanacak olan bu iki projenin tutarı 30 milyon liradır. Fıstıkçılığın geliştirilmesi projesi imza aşamasına geldi. Turizm alt yapısının geliştirilmesi de yürüyor. Önümüzdeki haftada bir heyet Siirt'te gelerek incelemelerde bulunacak. Amacımız bu iki projenin en seri bir şeklide bitirilmesine katkı sağlamaktır. Bunun dışında da her alanda yatırımcıya yol göstermek ve rehberlik yapmak istiyoruz şeklinde konuştu.
(RÇ-AKK-Y

03.01.2013 11:51:12 TSI

Editör: Wan Haber