Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun, 2012 yılında emlak sektöründe artışın yaşandığını belirterek, "Didim her dönem cazibe merkezi olmaya devam etmiştir" dedi.
Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun Didim'in 2012 yılı emlak sektöründeki durumunu değerlendirdi. Coşkun 2012 yılında satışların olduğunu belirterek "Geçen yıllara göre 2012 senesinde emlak satışlarında belirli bir artış olmuştur. Didim Emlak sektörü 2012 yılı içinde beklenen verilere yakın bir durumda seyretti. 2012 yılı başlarında sektörde azda olsa bir hareketlilik başladı. Gelen talepler doğrultusunda yapılan inşaat yapı imalatı yıl içerinde tamamına yakını satılarak sektörün 2013 için hazırlıklara başladığını söyleyebiliriz. Didim her zaman cazibe merkezi olmaya devam etti. İlgi her geçen sene artarak devam etmektedir. Bölgemizin turizm yatırımlarıyla daha da hız kazanacağını söyleyebiliriz. Özellikle yerli insanımızın bölgemizdeki yazlık alımları önceki senelerden daha fazla olmuştur, bununda sebebi olarak yabancıların eskisi kadar mülk almadıkları ve yaşanan olumsuzluklar nedeniyle satışların düşmesine ve fiyatlarında inmesine neden olmuştur. Hal böyle olunca inşaat sektörü ellerindeki satılamayan mülklerini promosyon yaparak indirimli fiyatlardan satmaya başladılar. Bu satışlar genelde yerli halkımızın menfaatine olduğundan büyük bir satış potansiyeli oluştu. Alanda kazandı satanda elindeki mülkünü nakide dönüştürdüğünden önü açıldı ve yeni inşaat yapmak için arsa alımlarına başlayarak yeni projelerinin hazırlığını yaparak, sektörün ve işletmesinin ayakta kalmasını sağlamış oldu. Fiyatlar ülkemizin birçok sahil bölgelerine göre çok uygun olması buraların daha çok emekli ve dar gelirli insanlarımızın yaşam alanı olarak görülmektedir. Gerçektende yapılan istatistikler ilçemizin emlak satışlarının çoğu bölgeden yüksek olması dışarıdan gelecek insanın ilgisini çekmektedir.2012 yılı sektörümüz açısından olumsuz değildir, ancak daha iyi satışların yapılabilmesi için tüm sektör el birlikteliğin sağlanması gerekmektedir. 2013 senesi emlak sektörü açısında önemli gelişmelerin olacağını ve inşaat sektörüyle güzel çalışmaların yapılacağını ümit ediyoruz. Didim artık sektörde belli bir yere gelmiştir. Bu gelişmeler bölgemizin devamlı canlı kalmasını ve yeni yatırımcıların ilgisini çekecektir. Didim'de artık geriye gitme devri kapandı artık ilerlemesi için her türlü çalışmanın önü açık. Çünkü Didim iklim olarak dünyada ender rastlanan oksijen deposu ve doğal güzellikleri birlikte barındıran, aynı zamanda yerleşim olarak ta yaşanılabilir bir bölge olmaya aday bir konumdadır. Gelişmeye müsait çok geniş bakir koyları ve arazileri mevcuttur" diye konuştu.
2013'DE DENETİM
Dernek olarak 2013 yılında sektörel bazda ve inşaat alanında yeni çalışmalar yapacaklarını müjdeleyen Coşkun "Didim Ticaret odası ile yapacağımız ortak çalışmalarla emlak ve inşaat sektörünü bir araya getirip yeni projelerimizi anlatacağız. İnşaat ve emlak sektöründe çalışan ilgili arkadaşlarımızın bir araya gelerek her kesimin görüşlerini alacağız, müteahhit kendi alanındaki eksikliklerini ve nasıl bir destek istediğini, satışta emlakçının nasıl bir yol izleyeceğini ve sorumluluklarını anlatacağız. Bütün bu çalışmaları maddeler halinde yazıp protokol haline getirip herkesime sorumluluk yükleyeceğiz. Emlakçı da inşaat firması da bu yükümlülüklerini yerine getirmekle sorumlu olacak, aksi davrananlar cezai yaptırımlar uygulanmak suretiyle sektöre prestij sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
"2013'DE TÜRKİ CUMHURİYETLERİNDEN TALEP BEKLİYORUZ"
2013 yılı içerisinde yurt içi ve yurt dışında fuarlara katılım sağlanacağını dile getiren Coşkun "İlçemizde emlak satışlarını artırmaya yönelik Emlak ve inşaat firması temsilcilerine yurt içi ve yurt dışı tanıtım fuarlarına katılım organizasyonları düzenlemeyi düşünüyoruz.2013 yılı nisanda İngiltere Londra yapılacak emlak fuarına ve 2013 mayıs ayında yapılacak Almanya Duisburg emlak fuarlarına katılmak için çalışmalara başladık. Ümit ediyoruz ki bu tür etkinlikler hem bölgemiz Didim'in tanıtımına katkı sağlayacak ve aynı zamanda ilçe ekonomisinin de büyümesinde katkı sağlayacaktır. Kentsel dönüşüm projesi de ilçemiz inşaat sektörüne katkı sağlayacaktır. İlçemiz eski yapı inşaatların kalitesiz imalat olması nedeniyle kentsel dönüşümün başlamasıyla eski bina sahipleri de evlerini yenileyerek daha kaliteli ve rahat yaşayabilecekleri evlerin sahibi olacaklardır. Resmi kaynaklardan yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı gibi Türkiye genelinde yabancılara mülk satışında Antalya/Alanya birinci, Aydın/Didim ikinci olmuştur. Bu da gösteriyor ki Didim talep ve tercih edilen bir tatil ve turizm bölgesidir. 2012 senesinde çıkan mütekabiliyet yasasıyla birlikte yabancıların satışlarında büyük bir artış olacağını ümit ediyoruz. Çünkü yeni mütekabiliyet yasasıyla müşteri profilimizi çeşitlendirip Arap ülkeleri, orta doğu ülkeleri ve Türkî cumhuriyetleri gibi bölgelerden de büyük bir talep bekliyoruz. Özellikle Türki cumhuriyetleri, Arap ülkeleri Azerbaycan, Rusya, İran, Libya, Sudan, Arabistan gibi ülkelerden yoğun bir talep var. Bu ülke vatandaşları daha önceki yasaya göre mülk alamıyorlardı, artık yeni yasayla rahat bir şekilde askeri izin yazısına gerek kalmadan Valiliklerce verilecek güvenlik yazısı ile çok kısa sürede mülklerini alabilecekler ve böylece Avrupalı misafirlerimizden sonra yeni misafirlerimiz orta doğu ve Arap ülkelerinden olacak. Genel olarak Didim'de önümüzdeki yıllarda önemli yatırımların yapılacağı ve turizmin hem çeşitleneceği hem de turizm sezonunun uzayacağı anlaşılmaktadır. Didim, değerlendirilmeyi bekleyen bakir koyları ile yakın zamanda Ege'nin parlayan yıldızı olacaktır. Emlak sektörü artık büyümeye ve yeni teknoloji imkânlarını da kullanarak daha kaliteli ve yaşanılabilir, akıllı ve enerji tasarrufu sağlayan modern binalar tesis ederek yoluna devam edecektir. Didim Ege bölgesinde yine en çok tercih edilen turizm ve yaşam merkezi olacaktır. Emlak sektörü olarak da 2013 yılının iyi olacağın ümit ediyoruz. Tüm emlak ve inşaat sektörü çalışanlarımıza hayırlı yeni yıllar diliyorum,2013 yılının hayırlı ve bol kazançlı bir yıl olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
(HÇ-MB-İK)

03.01.2013 15:41:59 TSI

Editör: Wan Haber