MHP Didim İlçe Başkanı Can Atas, "Anayasalar toplumsal sözleşmelerdir. Toplumun bir bölümünün kabul ettiği bir metin ancak dayatma olur, toplumsal uzlaşmanın bir belgesi olamaz" dedi.
MHP Didim İlçe Başkanı Can Atas, yeni anayasa çalışmaları ve başkanlık sistemiyle ilgili olarak parti binasında bir basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasına İlçe Kadın Kolları Başkanı Meriç Çiftçi ile İlçe yöneticileri de katılarak destek verdi.
Atas, MHP'nin yeni anayasa çalışmaları kapsamında duruşunun net olduğunu bir kez daha hatırlatarak "Son günlerde ülke gündemimizi fazlasıyla meşgul eden konulardan biri de yeni ve sivil bir Anayasa oluşturma çalışmalarıdır. Milliyetçi Hareket Partisi'nin net duruşunu Didim kamuoyu ile paylaşmak üzere toplantımızı yapmış bulunuyoruz. Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'nin nüfus yapısı ve fiziki şartları gereği Başkanlık sistemine uygun olmadığını düşünmektedir. Başkanlık sisteminin federatif bir yapıya ve ülkemizin bölünmesine giden yolu açacağı kanısındadır. Milliyetçi Hareket Partisi yapılacak yeni bir Anayasada; Bizi bir millet olarak tanımlayan, milli ve üniter varlığımızı güvenceye alan Anayasamızın başlangıç kısmında ve ilk üç maddesinde ifadesini bulan esaslara ve Cumhuriyetin kurucu değerlerine saygı ve riayetin gerçekleşmesi hususları üzerinde önemle durmaktadır. Herkesin bildiği gibi Anayasamızın ilk üç maddesi şu şekildedir; Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe'dir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli Marşı İstiklal Marşı'dır. Başkenti Ankara'dır. Milliyetçi Hareket Partisi vatandaşlarımızın aynı milletin bir ferdi olmaktan gurur duyacağı, ayrışmayı değil bütünleşmeyi, farklılaşmayı değil kucaklaşmayı, kutuplaşmayı değil kaynaşmayı sağlayacak bir toplumsal uzlaşmayı gerçekleştirecek bir Anayasa öngörmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi birbirinden uzaklaşmamış, birbirine yabancılaşmamış bir millet yapısı ile etnik köken, inanç, mezhep gibi özelliklerin milli kimliğin zenginliği olarak görüldüğü bir toplum hayatına kavuşması hususları üzerinde önemle durmaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi temel hakların güvence altına alınması, bireysel hakların genişletilmesi hususlarını gerekli görmektedir. Bunun yanı sıra, temel hakların kullanılması yoluyla bölücülüğe ve teröre destek olunmasının önüne geçilmesi gereği üzerinde önemle durmaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi temel eğitim ve sağlığın bütünüyle devlet güvencesi altına alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Milliyetçi Hareket Partisi ülke ve millet menfaatlerini esas alarak siyaset yapmaya ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda görev yapmaya, milletimizin sözcüsü olmaya devam etmektedir. Hiç kimse unutmamalıdır ki; Anayasalar toplumsal sözleşmelerdir. Toplumun bir bölümünün kabul ettiği bir metin ancak dayatma olur, toplumsal uzlaşmanın bir belgesi olamaz" dedi.
(HÇ-MB-İK)

19.02.2013 15:38:58 TSI

Editör: Wan Haber