Didim'de konuşlanacak olan balık çiftliklerinin durumuyla ilgili açıklama yapan Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu,balık çiftlikleri için 3 alanın tahsis edildiğine ve birine izin verildiğini belirtti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının izni ile Taşburun ile Mavişehir arasında bulunan kıyıdan 2 kilometre uzaklıkta kurulması planlanan balık çiftlikleri konusu Didim'de tepkilere neden olurken Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu balık çiftlikleri konusunda görüşlerini dile getirdi. Kaymakam Emiroğlu gazetecilere yaptığı açıklamada "Balık çiftlikleri için 3 alana belirlenmiş ve bunlardan sadece birine izin verilmiş. Bu alan da bin 348 hektarlık bir alan. Diğer alanlardan biri 2 bin 64 hektar diğeri de 874 hektar; toplamda 4 bin 286 hektarlık bir alan söz konusu; ayrıca Bakanlık tarafından belirlenen bir alanda iptal edilmiş. İptal edilen alanda bin 233 hektarlık bir alan olarak yer alıyor. Balık çiftliklerinin kurulacağı alanda belli çalışmalar yetkili kurumlarca yapılıyor. 30 metre derinlik ve akıntının yönü gibi durumlar ele alınmıştır" dedi.
Kurulacak olan balık çiftliklerinin peşin hükümler verilmeden eleştiriler yapılmaması gerektiğini dile getiren Emiroğlu, "Burada kurulmaması noktasında İlçemizde bir hareket başlatıldı; tabii ki de bu anlamda bir kirlilik olur mu, olur. Ama akıntıya bağlı olarak aşağıya iner mi? Doğal sit alanı değerlendirmesi yapılır mı? Burada bir şeyler istenmiyorsa verilerle hareket edilmeli yani bilimsel yaklaşılmalı. İlçemizdeki Sivil toplum kuruluşları verilerle ortaya çıkmalı, plajlar şu şekilde kirletilir? Doğal alanlar şu şekilde bozulur? Diyerek açıklama yapmalı. Bu konuda bakanlıkça çalışma yapılmış ve ÇED raporu hazırlanmış. Eksik evrak var diyenler bunu belgelerle ortaya koymalı" diye konuştu.
YASAL İZİNLER ALINDI
Yasal olarak bölgede izinlerin alındığını kaydeden Kaymakam Emiroğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Olaya objektif bakmak lazım; kıyıya 800 metre açıkta Derin deniz deşarjı kıyıyı kirletmiyor mu? Balık çiftlikleri konusunda sivil toplum kuruluşları ve çevre dernekleri konuyla ilgili zamanında dava açmışlar mı? İşin hukuki kısmı var mı? Hukuk için de hareketlerini sürdürebiliyorlar mı? Olayı bu açından bakmak lazım"
(HÇ-MB-İK)

11.12.2012 13:53:16 TSI

Editör: Wan Haber